Paris och New York

I gårkväll lyssnade jag på P2s arkiv, Metropolitanoperans, i New York, föreställning av Gounods opera: Romeo och Julia från 1947 med Jussi Björling som Romeo och Bidú Sayao som Julia. Det var en lysande föreställning, otroligt att musiken finns kvar efter alla dessa år i lager. Balkongscenen i akt två är min favorit. Fem akter, lagom pauser. Jag satt med boken i knäet förstås, Carole Seymour-Jones En farlig förbindelse, en tegelsten på 561 sidor.

     
General de Gaule utropar den 25 augusti 1944: Paris är befriat! Befriat av sig själv, av sina egna med hjälp av Frankrikes arméer, med hjälp av hela Frankrike, det kämpande Frankrike, det enda sanna Frankrike, det eviga Frankrike.
Camus, som hade lämnat sin arbetarebakgrund och hustru i Algeriet och sedan en tid bott i Paris, var god vän med Sartre och Beauvoir. Han hade tidigare rescencerat Sartres Muren i Alger Républicain och där hälsat honom som en stor författare jämförbar med Shakespear. Sartre kände igen sig i Camus, upplevde honom som filosof och var mycket intresserad av hans sällskap. Vi var som två hundar som kretsar runt ett ben, sade Beauvoir. 1947 hade Camus uteslutits ur kommunistpartiet. Han var trotskist och kunde inte acceptera partiets hållning gentemot den arabiska nationalismen. Han hade ett förflutet som undersökande journalist på Alger Républicain och efter sin ankomst till Paris blev han chefredaktör på undergroundtidningen Combat. Som medlem i motståndsrörelsen, riskerade han livet och och levde tidvis under täcknamn med falska papper. Det gjorde aldrig Sartre. Sartre såg av dessa skäl upp till Camus, som inte endast var vacker och intelligent utan dessutom ägde ett civilkurage och ett mod som Sartre inte kunnat uppnå under sin misslyckade tid med Socialism och Frihet.

   
Den 5 juni 1944 inbjöd Sartre och Beauvoir till fest i en lånad våning. I gryningen tog de dagens första tunnelbanetåg, vacklade över Place de Rennes mot rue de Seine och stupade i säng. Fem timmar senare väcktes Beauvoir av radion. De allierade hade landstigit i Normandie.
Camus erhöll motståndsrörelsens medalj 1946 medan Sartre var den som höjdes till skyarna av Amerikanska journalister som fransk författare och motståndsman.
Så småningom kom Gestapos tortyrkammare i Paris i dagen, man blev medveten om att människor avrättats inför exekutionsplutoner på Fort de Vincennes, avrättningsstolparna och massgravarna blev kända. Sartre tog rollen av frihetskämpe inom motståndsrörelsen och skrev om hur han deltagit på Paris barrikader.

   
Sartre reste till New York för att föreläsa och hans föreläsningar var mycket uppskattade. Han talade om den engagerande litteraturen, den litteratur som kan uppkomma genom delaktighet i motståndsrörelsen, littérature engagée. Han introducerade sina åhörare för Camus och hans litteratur som utgjorde exempel på dessa engagerade politiska författares verk.Varje ord har sina konsekvenser. Varje tystnad också menade Sartre. Denna marknadsföring av Sartre för Sartre gav honom stjärnglans. Sartre blev berömd och kallade sin filosofi för existensens filosofi, trots detta ville alla andra kalla den för existentialism. Jag vet inte vad existentialism är, sade Sartre.
Sartre träffade Dolorés i New York och efter två dagar var de ett par. Tillsammans med henne firade han jul och Nytt År, till Beavoirs förtvivlan.
Beauvoir kontrade genom att försöka förföra Camus, i brev till Sartre beskrev hon deras nära relation, deras dryckesvanor och samvaro på nätterna. Hon började dricka allt mer, kanske för att glömma sin sorg över Sartres svek. I Koestler hade hon funnit en annan dryckeskompanjon och hon övergick till att försöka få honom till sin kärlekbädd, vilket resulterade i att han våldtog och förödmjukade henne.
Sartre kom tillbaka till Paris och Beauvoir reste till New York. Först när hon steg ur Sartres skugga blev hon fri att skriva sitt mästerverk: ”Det andra könet”skriver Seymour-Jones.

JANET SVENSSON

Detta inlägg publicerades i Filosofi och Politik, Litteratur och Skrivande, Opera och Teater och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s