Vandringslinje – Drömspår

Inspirerad av en promenad, mellan de båda fiskelägena Baskemölla och Vik på Österlen, i den grådisiga luften, omgiven av naturens mättade höstfärger och med det mörkt turmalinfärgade havets långsamma vågrörelser mot strandens sand, klippor och stenar, tar jag fram vandringsikonen Bruce Chatwins bok Drömspår. Chatwin har skapat en slags vandringslitteratur där hans eget liv gestaltas genom texterna och där han tänjer på gränserna mellan självbiografi och fiction. I Drömspår följer han de australienska urinnevånarnas, aboriginernas, fotspår genom det Australienska bushlandskapet, genom öknar, stäpper och regnskogar, där förfädernas drömspår vindlar sig i en oupphörlig labyrint och där själva marken innehåller aboriginernas historia och livskunskap, vilka är koncentrerade i den stora drömmen, tiden som innehåller all tid och som endast kan förmedlas genom sång. Medan man vandrar sjunger man sin verklighet, sin historia, och blir därmed en del av den väg som man vandrar, blir till en del av den sånglinje som sjunges.

 
Någon berättade om ett möte med en taomästare som tillsammans med sin unge adept hade genomkorsat Kina. Vad gjorde ni under kulturrevolutionen? Undrade den mötande. Jag drog ut på en vandring i Kun-lunbergen, svarade taomästaren.

 
Framför allt, förlora aldrig din lust att promenera; varenda dag promenerar jag mig till ett tillstånd av välbefinnande och promenerar bort varje sjukdom; jag har promenerat mig till mina bästa tankar, och jag vet inte av någon tanke så tryckande att man inte kan promenera bort ifrån den.
Sören Kierkegaard, Ur Brev till Jette

 
There is no happiness for the man who does not travel. Living in the society of men, the best man becomes a sinner. For Indra is the friend of the traveler. Therefor wander!
Aitareya Bráhmana

 
Vi lappar liknar till vår natur renarna: på våren längtar vi till fjällen, på vintern dras vi till skogarna.
Johan Turi

 
The wayless Way, where the sons of God lose themselves and, at the same time, find themselves.
Meister Eckhart

 
You cannot travel on the path before you have become the Path itself.
Gautama Buddha

 
Walk on!
Gautama Buddhas sista ord till sina lärjungar

  
Genom att ägna hela sitt liv åt att sjunga sin och klanens historiska mytologi blir aboriginsångaren till förfädernas röst, han blir sången, historien och till den väg han vandrar, sånglinjen, drömspåret. Men vad detta har med strandpromenaden mellan Baskemölla och Vik är kanske en annan historia. Eller?
© JANET SVENSSON

Det här inlägget postades i Filosofi och Politik, Litteratur och Skrivande, Resor, Ursprungsbefolkningar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s