Hagtorn – Crataegus

Döm om min förvåning när någon tagit sig friheten att såga ner en stor välväxt rosenhagtornsbuske som blommade med de mest förtjusande vackra, blodröda, dubbla blommor invid fläder, schersmin, rosa syren och snöbollsbuskage. Almagårdens blandhäck planterades 1995 och är en fristad för småfåglarna som varje vår letar sig in mellan grenarna, bygger bon och svingar sig mellan grenverk och olika klättrare som den vackra småblommiga, väldoftande chockrosa rosen Minnehaha, uppkallad efter ett vattenfall i Minnesota, och den himmelsblå skogsklematisen vars ormliknande armar kastar sig mellan de mera stabila busksorterna. Tillbaka till Österlen i augusti 2008, från min sedan 20 år tillbaka årliga resa till fjällvärld och lappmarker för vandringar med hunden och bildterapi med grupper, såg jag att någon med kort stubin funnit att det resligt byggda rosenhagtornet ”stått i vägen” och resolut sågat ner det. Till min förtjusning fann jag härom veckan i ängen av såpnejlikor under buskarna, att några kraftiga hagtornsrotskott ilsket började breda ut sig med bestämda raka grenar från den avsågade hagtornsstubben, om tretton år lär hon vara uppväxt igen.

Under tiden plockar jag mina hagtornsblad och bär från de vilda hagtornsbuskage och träd, Crataegus,som växer invid strandlinjen på promenaden mellan Baskemölla och Vik. De verksamma delarna på hagtorn för hjärtpatienten är främst blad och blommor men också bären är användbara. De viktigaste användningsområdena för crataegus är som hjärttonikum, det är spänningssänkande, kärlvidgande, sammandragande, avslappnande, kramplösande och vattendrivande. Blad finns i hälsokostbutiker som extrakt i dragéer tillsammans med mistel och vitlök, vars effekt är blodtryckssänkande. Hagtorn har använts länge inom folkmedicinen som medel för hjärta, blodkärl och blodcirkulation och har tidigare sålts fritt i hälsokostbutiker. Weleda producerar läkemedel till antroposofiska och homeopatiska läkare där tinktur som Crataegus Tropfen, vilken innehåller extrakt av hagtornsblad, kan föreskrivas till hjärtpatienten. Detta läkemedel är receptbelagt i Sverige men receptfritt i Tyskland precis som extrakt i tablettform av hagtornsblad eller blad i kombination med blommor Weissdorn-dragees. Dess verkan är kärlvidgande, vilket medför att blodförsörjningen till hela kroppen förbättras. Ett kosttillskott av hagtornsblad och/eller blommor kan reglera för högt blodtryck och medföra en långsam förbättring av arteriosklerotiska förändringar i hjärtats kranskärl. Bär av hagtorn används i Tyskland till s.k. hjärtbröd. Detta görs genom att man lägger färska bär i sprit och låter dem dra i en månad, därefter tar man sig en liten fingerborgshutt varje dag, lika viktigt för kroppen som det dagliga brödet! Avkok på bären kan dessutom användas som gurgelvatten mot hosta och halsont.

Recept på hjärtte:
44 g hagtornsblad + blommor
16 g johannesört
16 g mistel
13 g hjärstilla
8 g citronmeliss
3 g rosenblad
Låt dra i c:a 5 minuter.

Hagtorn förbättrar blodcirkulationen, vilket inverkar på åldrade blodkärl, dålig cirkulation i benen, förvirringstillstånd, yrsel, tinnitus, dåligt minne och obalans på grund av dålig blodtillförsel i hjärnan. God blodcirkulation i hjärnan är en förutsättning för intellektuell verksamhet, god cirkulation är också en förutsättning för frisk hud. När blodet och dess näringsämnen kommer ut i huden och dess kollagenlager, förblir huden elastisk, vilket har en föryngrande inverkan, huden torkar inte ut och blir inte så rynkig.

Crataegus utvidgar hjärtats kranskärl, förbättrar genomblödningen, mjukar upp avlagringar, förbättrar kärlkramp. Hagtorn påverkar vagusnerven, vilken påverkar hjärtat så att snabb hjärtrytm blir långsammare. Hjärtklappning och extra hjärtslag förminskas.

Hippokrates: Är du inte beredd att ändra ditt liv, kan ingen annan hjälpa dig!

 

Källor: Anne McIntyre: Stora örtläkarboken för kvinnor, + diverse dagboksanteckningar. 

©JANET SVENSSON

Detta inlägg publicerades i Forskning, Hjärt- och Kärlsjukdomar, Matrecept, Miljö och Hälsa, Personlig vardag och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s