Ryszard Kapuscinski

Ryszard Kapuscinski (3)

Dagens Ystads Allehanda innehåller en recension av Reporterns självporträtt, en samling intervjuer med författaren Ryszard Kapuscinski , 1932-2007. Recensionen är skriven av Crister Enander som sammanfattar läsupplevelsen så här: Det är en bok om världens tillstånd, om skrivandets egentliga essens, om resandet och skildrandet som livsuppgift. Boken är översatt av Anders Bondegård, Kapuscinskikännare. Reporterns självporträtt presenterades i en understreckare i SvD 2009-10-13 av Arne Melberg, professor i litt.vet. Oslo Universitet, som noggrannt redogör för Kapuscinskis händelserika liv och författarskap genom den ”litteratur till fots” som denne skapade. Kapusinskis litteratur resulterade i en politiskt kulturell handling genom hans socialt etiska förhållningssätt gentemot sina medmänniskor. Han var alltid närvarande. Min huvudambition är att visa för européerna att vår mentalitet är ytterst europeisk, skrev han. Boken recenserades i Sydsvenska Dagbladet, 2009-10-13, av Andreas Ekström och i Dagens Nyheter 2009-10-12 av Jan Eklund som skriver Kapuscinskis tankar är inte alltid orginella. Hans sätt att se och beskriva världen är det. Vad han nu menar med det.


Outline for a Book och Stiff är två essäer skrivna av Kapuscinski som jag just har läst. Båda är skildringar av reseäventyr, den första beskriver tillståndet vid fronten eller i krigets spår i Kongo, den andra beskriver en osannolik vandring från Aleksandra-Maria kolgruvedistrikt i Silesia till Jezioranys kyrkogård. Sex man, inklusive Kapus´in´ski, bär en kista med den döde kolgruvearbetaren Stefan Kanik, som endast arton år gammal förolyckats under arbetet i gruvan. Det är en två-dagars marsch som beskrivs på det mest innehållsrika vis.

Dessutom finns i min bokhylla den relativt nyutkomne The Other, vilken innehåller olika föreläsningar av Kapuscinski om främlingskapets komplexa problematik. Föreläsningarna är givna i Wien, Graz och Krakow. Han beskriver sin influens av den polske antropologen Malinowski och uppehåller sig vid attityden till ”den andre” också inom oss själva. Denna tolkning av Självet som ”den andre”,  för Kapuscinski till den hinduiska idétraditionen där ordet upandishada betyder ”att vara nära”. Upplevelsen av den andre sker inte enbart genom att vara nära med orden i en dialogisk öppenhet, utan också genom att sitta nära, vara tillsammans. Enligt Kapus´cin´ski är det ett filosofiskt närmande att integrera den andres attityder och inställningar till livet. Genom att böja oss inför den andre närmar vi oss Gud.

www.versobooks.com säljer böcker som är skrivna av Kapuscinski.

©JANET HAAPAR
foto Google

Detta inlägg publicerades i Litteratur och Skrivande, Resor och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s