Klimatmötet i Köpenhamn

I dag kommer tusentals miljöaktivister att vandra i ett fackeltåg klockan 19.00 – 23.00 i centrala Köpenhamn, från Planetariet till Rådhusplatsen, för att visa sin önskan om att alla de politiker som befinner sig på Bella Center, kan finna en möjlig kompromiss och strategi för hur vi skall gå vidare med klimatfrågan.

  

Det finns två olika förslag som diskuteras parallellt. Det ena är ett nytt avtal, LCA, Long term cooperation action under the convention, vilket innebär en förhoppning om att finna en ny stuktur till en global strategi som omfattar alla världens länder inklusive USA som medarrangör. Vi får väl se vad som händer på fredag, när Barack Obama kommer till Köpenhamn. Det andra förslaget är att bygga vidare på Kyotoprotokollet, som inte USA har accepterat. Just av den anledningen att kyotoprotokollet är i verksamhet och att det tog så lång tid att starta upp, 8 år, kan vara en realistisk och vettig anledning att använda det som utgångspunkt för fortsatt utvecklad verksamhet. Förarbetet är redan gjort och tiden är knapp. 80% av världens länder inklusive alla de afrikanska länderna, Kina, Indien, Sydamerikanska länder vill se en fortsättning av Kyotoprotokollet. Hela dagen idag, i kväll och i natt kommer ministrar att arbeta för att finna presentabla lösningar till de svåraste frågorna, vilka skall  diskuteras med regeringscheferna på torsdagkväll. Stadsminister Fredrik Reinfeldt reser redan idag till Köpenhamn.

 
Låt oss tända ett ljus för alla de ungdomar som genom sin närvaro vill visa sitt deltagande i världens klimatutveckling. Många har samlats för att tala om att de anser att klimatmötets diskussioner är viktiga. Den danska polisiära insatsen har redan gått över gränsen till fascistiska metoder och låtit den danska lagens ”lymmelpaket”, som är till för att användas i våldssammanhang, vara ordningen också för fredliga miljödemonstrationer eller för att förnedra en allmänt intresserad publik.
Den unga vackra flickan bredvid mig som just nekats ett toalettbesök och därför kissat på sig är en lymmel. Bakom mig ropar en man på hjälp för sina smärtor och Hare Krishnafolket skakar som asplöv i sina tunna, färgglada kläder. Vårt brott är kärleken till yttrandefriheten och det har lett till denna statligt sanktionerade misshandel. ”Nu skall du till Köpenhamns Guantánamo,” förklarar konstapeln när han efter några timmar bryskt reser mig upp, skriver dokumentärfilmaren Fredrik Rubin i en kulturartikel i dagens SvD, där han beskriver sina upplevelser i Köpenhamn. Samtidigt rapporterar YA (Ystads Allehanda) om flera ungdomar som rest till Köpenhamn från Österlen i studiesyfte och som trots tydlig rekvisita, som filmkamera för att dokumentera händelserna, likt Fredrik Rubin blev bakbundna och tvångsomhändertagna av den danska polisen.

©JANET SVENSSON

Det här inlägget postades i Filosofi och Politik, Litteratur och Skrivande och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s