Lotta Lotass

I SvD finns idag en aktuell intervju, det är Stefan Eklund som samtalar med Lotta Lotass inför hennes inträde i Svenska Akademien. I morgon tar den 45-åriga författaren över stol nr. 1. Hennes litterära karriär omfattar nio romaner, tre pjäser samt ett antal hörspel och hennes avhandling handlar om Stig Dagerman. Tre digitala verk av Lotta Lotass finns att tillgå på nätet på ordfabriken.org.

Hennes dragning till Stig Dagerman kan man förstå. Lotta Lotass är inte den som ofta syns i litterära sammanhang, inte den som frivilligt ställer sig på scenen. Hon är en tillbakadragen och tystlåten författare som drabbas av rädsla och nervositet inför offentliga framträdanden. I sina första romaner är hon influerad av sina barndomsupplevelser, de relationer som hon hade då, känslomässiga minnen och tillhörighet till barndomens landskap. Hennes kristna tro väver sig igenom det mesta som hon formulerar och hon uppfattar tron som inte endast en personlig grundinställning, utan även en förutsättning för sitt skrivande. Hon föredrar att skriva en slags prosapoesi som ofta innehåller rytm och fasta versmått.

Att Lotta Lotass nu skall vara delaktig i Svenska Akademiens litterära arbete kommer att medföra vissa förändringar i hennes liv, hon kommer att i fortsättningen arbeta halvtid på Litteraturbanken, som redaktör, vara på Svenska Akademien en dag i veckan och ha en dag till övers för eget skrivande. Uppdraget innebär att Lotta Lotass måste bli mera offentlig, hur kommer denna utmaning att påverka den egna kreativa processen, det egna skrivandet?

©JANET SVENSSON

Det här inlägget postades i Litteratur och Skrivande och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lotta Lotass

  1. Anita W skriver:

    Gott Nytt år Janet!

    Hoppas julen var fin.
    Har läst Dina ord om Hertha Muller. Jag fick en bok av henne i julklapp. Det ska bli intressant att läsa den.
    Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s