Egenvård

Alla som har besvär med kärlkramp, och ständigt går omkring med nitromex i spray- eller tablettform i fickan, kan få intressant upplysning av doktorerna Karl-Otto Aly och Bertil Dahlgren i deras, i juli 2009, nyutkomna hälsolexikon: Egenvård, Integrativ medicinsk behandling från A till Ö. Boken tar upp alla möjliga sjukdomar och symptom och beskriver mycket pedagogiskt verkningar av skolmedicin, homeopatisk medicin, liksom andra alternativmediciner och integrativa terapier.
Man får som intresserad läsare en noggrann genomgång av kroppens försvarssystem, olika behandlingsmetoder och olika sjukdomars riskfaktorer, orsaker och symptombilder.

 
För att en bättre hjärt-kärlhälsa rekommenderas följande:
Sinnesfrid
Stimulerande arbete
Undvik kaffe och alkohol
Rök inte
Motionera regelbundet
Kontrollera och håll efter blodtrycket genomsaltfattig kost och viktkontroll
Ät sockerfri, fiberrik vegetarisk kost med mycket råkost.
Ät fett med vegetabiliskt ursprung i kombination med lite fet fisk
Slopa raffinerade kolhydrater, vitt mjöl, pasta, bageriprodukter och vitt ris

 
DSC02604Vilopulsen bör vara omkring 60 slag per minut. Se till att få några rejäla promenader per dag eller annan motion. Detta är det bästa sättet att förebygga och behandla hjärt- kärlsjukdomar eftersom det utvecklar nya blodkärl, så kallade kollateraler, bland annat i hjärtat. Om det är något kärl som är för trångt så kan nya kärl utvecklas vid sidan av det förträngda och överta dess funktion. Hjärtat får en bättre slagrytm och slår mer effektivt och stöter ut mer blod vid varje hjärtslag, och därmed mera effektivt hjärtarbete. Dessutom har regelbunden motion en milt blodtryckssänkande effekt!
Att kroppen kan bilda nya kärl är en hoppingivande kunskap, eller hur!

Bilden visar Karl-Otto som tomte julen 2009 på Masesgården, där han sedan länge är en uppskattad gäst med föreläsningar och hälsosamtal.

 
Källa: Egenvård, ICA Bokförlag

 

©JANET SVENSSON

Detta inlägg publicerades i Forskning, Hjärt- och Kärlsjukdomar, Litteratur och Skrivande, Miljö och Hälsa och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s