Ursprungsfolk och fjäderskrudar

 

 SvD innehåller idag en intressant understreckare, skriven av Lars Lönnroth: Indianer långt ifrån vildar i fjäderskrud. Man hajar till inför rubriken och undrar hur långt avståndet är från indianerna till vildarna – och vilka är vildarna? Lönnroth refererar till bästsäljaren 1491:New revelations of the Americans before Columbus, Vintage Books, av Charles C Mann. Boken gör gällande att både Nord- och Sydamerika var förhållandevis tättbefolkade före Columbus ankomst 1491, enbart i Mexiko lär det ha levt omkring 25 miljoner människor i början av 1500-talet. 

Lönnroth lyfter fram ursprungsfolkens välutvecklade samhällsstruktur, tekniska kunnighet, kultur och sociala föredömlighet före européernas intåg på de amerikanska kontinenterna.  Resultatet av de vita folkens ankomst till Nord- och Sydamerika har till större delen resulterat i att de tidigare högkulturerna har raserats. I de europeiska erövrarnas spår följde massdöd i olika sjukdomar samt svåra problem med assimilation till ett europeiskt sätt att tänka. Det ursprungliga religiösa förhållningssättet till Naturen som gudom ifrågasattes, vilket resulterade i en kollektiv identitetsförlust. Den Stora Moderns barn förlorade kontakten med sin inre livmoder, sin själ.  

I vilken utsträckning är detta fortfarande relevant? Hur mycket har vi idag att lära av ursprungsfolkens demokrati, inte minst i förhållande till Jorden, som vi alla lever av? Bilden är hämtad ur en informationsfolder om Uru-Eu-Wau-Wau-folket i Rodonia, Brasilien. Uru-Eu-Wau-Wau etyder: folket som spelar flöljt.

  
©JANET SVENSSON

Det här inlägget postades i Litteratur och Skrivande, Ursprungsbefolkningar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s