FRIEDL DICKER-BRANDEIS

Friedldickerbraudeis.gifLjuset i Mörkret, friheten i instängdheten förmedlade konstnärinnan Dicker-Brandeis, 1898-1944,  till sina elever i koncentrationsgettot Theresienstadt genom att låta dem teckna och måla. Hon talade om kreativ teckning som en möjlig väg att hålla undan vardagens smärta, en väg till inre frid och personlig frihet. I rum L-410, ett vindsrum i Theresienstadt, lät hon barnen måla och ge uttryck för sin inre längtan, konkretisera vardagen, hålla fast sitt hopp och drömmen om en tillvaro bortom nuet. I den koncentrerade aktivitet som det kreativa uttrycket innebar, öppnades en psykisk möjlighet för meditation och kärleksfullt helande av barnens erfarenheter av en traumatiska vardag. De målade och tecknade för att kunna härda ut i det outgrundliga helvete som ständigt pågick i deras närmaste omgivning.
  

Dicker-Brandeis hade förutom studier vid Wiens Akademi för grafik och tillämpad konst sin grund i Bauhausrörelsen och Johannes Ittens idéer om konstens universella lag om kontraster och konstens uppgift att skapa förutsättningar för Ljusets seger över Mörkret. Dicker-Brandeis inre övertygelse om Konstens möjlighet att skapa transcendens gjorde henne till den omtyckta pedagog och uppskattade konstnär hon var. Om vi bara får en dag, måste vi ändå leva, var ett av hennes många entusiasmerande uttryck till sina elever i det Bauhaus hon skapade i Theresienstadt. 1942 deporterades hon till Theresienstadt, 1944 fördes hon vidare till Auschwitz, där hon dog samma år.

 
4500 teckningar, målningar och collage skapades av barnen i Dicker-Brandeis i rum L-410. En del av denna barnkonst kan vi fortfarande se på de vandringsutställningar som korsar världen för att ge upplysning om koncentrationslägrens kulturella verksamhet och människans möjlighet att vara civiliserad i en barbarisk miljö.

Litteratur:

 • Susan Goldman Rubin: Fireflies in the Dark: The Story of Friedl Dicker-Brandeis and the Children of Terezin , Holiday House Inc New York, 2000
 • Elena Makarova: Friedl, Dicker-Brandeis, Vienna 1898- Auschwitz 1944, Tallfellow Press,1999

Länkar:

 Jewish Museum, Prague

The Jewish Museum, New York

  
©JANET SVENSSON

Det här inlägget postades i Bildterapi och Psykoterapi, Filosofi och Politik, Måleri och Skulptur, Pedagogik, Teckning och Illustrationer och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till FRIEDL DICKER-BRANDEIS

 1. Anita W skriver:

  Ja, nu har jag läst Din blogg. Svårt kommentera då man inte själv är insatt i det Du skriver. Bilderna är jättefina.

  Anita

 2. Thanks for this

  information

 3. Was an interesting article, thank you..

 4. busy do Holandii skriver:

  Nice design, what is the name of template ?

 5. Very interesting post. Keep writing dude !!

 6. great information you write it very clean. I am very lucky to get this tips from you.

 7. cheap mbt skriver:

  Nice article. Thank you for this info

 8. cheap mbt skriver:

  if you can that wood be wonderful brooo

 9. Good work, keep us posting, you are very good writer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s