Hypotermi betyder att kroppstemperaturen sänks från 37 grader till under 35 grader, människan kan då vara på väg att frysa ihjäl eller dö av köld.
Skånes sibiriska vinterklimat utesluter inte möjligheterna för äldre och kranskärlssjuka att drabbas av nämnda tillstånd, tänker jag. I sin koncentrerade artikel om kylans vanligaste offer, nämner Daniel Rydén, i dagens SDS, att ungefär nittio svenskar förväntas frysa ihjäl i år. NITTIO människoliv per år. De grupper som främst riskerar att utsättas för hypotermi utgörs av demenssjuka och alkoholiserade svenskar. Demenssjuka. Borde inte dessa tas om hand av svensk sjukvård så pass väl att denna möjlighet till livsförkortning kan undanröjas? Bland riskgrupperna för hypotermi nämns också hemlösa. Att vara ofriviligt hemlös borde inte utgöra kriterium för att riskera livet.
Var finns det svenska välfärds- och trygghetssystemet för de ofrivilligt hemlösa? Vem bär ansvaret för att de inte har lyckats komma fram i bostadskön eller har råd med ett hotellrum, utan måste tillbringa nätterna i portgångar och industrilokaler? Vad gör politikerna för dem som anser parkens bänkar för kalla, som inte av egen fri vilja har valt att vistas ute på nätterna? Det vore intressant att veta anledningen till att vi accepterar att ungefär nittio svenskar per år avlider i hypotermi.
När kroppen kyls ner under 35 grader har människan hypotermi, det finns risk för förfrysning till döds. I detta tillstånd skakar kroppen häftigt, som vid chock, och det kan uppträda förvirrningstillstånd och försämrad koordinationsförmåga. Så småningom uppkommer livsfara för individen och medvetandet tar gradvis slut, man blir medvetslös och hjärnans aktiviteter avtar för att så småningom sluta helt.
Ett av Daniel Rydéns råd för att förebygga hypotermi är: Behåll mössan på!
Hypertoni som tillstånd är däremot bra vid akuta stroke- och hjärtstopptillstånd ( SDS 2009-09-04). Ett nytt läkemedel är på väg och detta kommer att få stor betydelse för hjärtpatienternas behandling. Propplösande medicin måste ges ganska omedelbart vid akuta sjukdomstillstånd och om man kan ge ett preparat som försätter kroppen i hypotemi har man vunnit mycket.
Tadeuz Wieloch och Carin Sjölund, Wallenberg Neurocentrum i Lund, håller på med sin forskning på detta område, för att utröna mekanismerna kring hur kroppstemperaturen sänks, men det kommer att dröja några år innan vi får det välkomnade läkemedlet.
©JANET SVENSSON
TEXT OCH BILD
I have no doubt that the author is a very intellectual person. And it is very interesting to read your posts.
Hello. You are a great blogger!. Thanks for your work.