Afghanistan

I Afghanistan finns fredsbevarande trupper från 42 olika nationer, av dessa har mer än 500 soldater dödats sedan 2001. Sverige har sitt högkvarter i Mazar-e-Sharif, nordöstra Afghanistan, och igår dödades ytterligare två unga män ur den svenska delegationen. 2005 dödades två i ett minsprängningsattentat. Kanada har sin trupp förlagd till Kandahar, sydöstra Afghanistan. Den senaste tidens ökade antal dödsfall bland de kanadensiska soldaterna, har föranlett regeringen att återuppta diskussionen angående Kanadas fredsbevarande insats i Afghanistan. Detta har resulterat i beslutet att dra tillbaka trupperna till hemlandet. Spanien för idag samma diskussioner.
I USA har Barack Obama beslutat om att förstärka de befintliga trupperna som innehåller 70.000 soldater med ytterligare 30.000 soldater, sammanlagt 100.000 soldater.

 
Sveriges militära närvaro i Afghanistan ska utvärderas 2011, innan dess anser ordförande i Sveriges försvarsutskott Anders Karsson inte att det finns anledning att diskutera förändring i den Svenska strategin.

Källa SvD idag.

 
Från den 1 juli 2010 skall det svenska värnplikssystemet vara avskaffat till att endast innehålla fredsbevarande, demokrati- och jämställdhetsfrämjande uppgifter i utlandet.  Mot denna bakgrund är det kanske dags att på allvar undersöka organisationer som SAKs insater i Afghanistan, deras möjligheter till att föra en bestående kamp för attitydförändring och jämställdhet och ställa detta i relation till de militära resultaten av humanitär utveckling i mänsklighetens tjänst i Afghanistan.

Se även: Solidaritetsförklaring eller Diplomati? Blogg av 2009-12-02 samt Nobelfesten och fredspriset. Blogg av 2009-12-11 

©JANET SVENSSON

Det här inlägget postades i Filosofi och Politik, Forskning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Afghanistan

  1. Ellie skriver:

    Okay I’m connivecd. Let’s put it to action.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s