Caravaggio x 2

Italienska Kulturinstitutet  och Italienska ambassaden har erbjudit  Nationalmuseum att visa en liten superintressant utställning i samband med 400-årsjubileet av den holländske renässansmålaren Michelangelo Merisi da Caravaggios  död. 

Nationalmuseum visar fram till den 14 mars en intressant jämförelse mellan 2 nästan identiska verk. Det ena är gjort av Caravaggio (1571-1610), det andra verket, kopian, är man inte helt säker på vem som har gjort, men man utgår från att det är ett verk av en annan konstnär. Dessa båda oljemålningar, föreställande den helige Franciskus, är inlånade från två italienska kyrkor. De intressanta diskussioner som dessa båda målningar gett upphov till innehåller bland annat teknik och arbetsmetoder samt förhållandet mellan original och kopia. Caravaggioexperter har tidvis varit oense om vilket av de båda verken som är originalet och vilket som är kopian. Tidigare har den målning som hängt i Santa Maria della Concezione i Rom ansetts som originalet, men senare expertutlåtande gör gällande att den målning som hänger i Carpiento Romano är originalet.

  
Själv tänker jag så här: eftersom målningen av den helige Franciskus är en filosofisk bild, där munken mediterar över evighetens mysterium och Guds existens genom Hamlets klassiska pose där han förmedlar den stora frågan: To be or not to be, ville kanske Caravaggio leka med sin eftervärld och skapa samma mysterium i förhållande till dessa konstverk.

Min hypotes är att Caravaggio målade båda verken själv. Detta antagande grundar jag på handens lätthet, på infärgningens musikaliska likhet, ungefär som man tänker sig att olika dirigenter har olika sätt att förmedla samma musik, så finns här en rörelse som är identisk mellan de båda målningarna. Min tanke är tveklöst den att verken är gjorda av samme person: Caravaggio himself.

  
©JANET SVENSSON

Det här inlägget postades i Måleri och Skulptur, Utställningar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s