Drömmar och färger

I dagens SDS skriver Henrietta Johansson om drömforskning som utförs av professor i personlighets- och socialpsykologi Ingegerd Carlsson och bitr. universitetslektor i psykologi Eva Hoff som menar att för att vara kreativ skall vi växla mellan olika nivåer av medvetenhet, växla mellan att vara aktiva och koncentrerade och att låta fantasin flöda. I artikeln beskrivs dessa båda former som olika tankeformer. Man utgår i sin forskning från en Kanadensisk studie där man lät en grupp försökspersoner sova i två timmar mitt på dagen, under tiden som deras hjärnaktivitet mättes. Efter sömnen fick de ett test som visade att de som haft flest drömmar under sömnen var de mest kreativa.

Intressant. Jag undrar förstås genast hur forskarna fick friska försökspersoner att sova i två timmar mitt på dagen. Fick de någon form av avslappnande medel? Och hur inverkade detta i så fall på resultatet? Ja, så ställer jag mig frågan om det var via EEG som man noterade att REM perioder ingick eller om det var försökspersonernas egna utsagor om hur många drömmar som de erinrade sig. Eftersom färger är synonymt med liv, känslor och kreativitet för mig ställer jag mig frågande till att det inte nämndes i artikeln om man frågade om försökspersonernas drömmar innehöll färg eller inte. Att tänka eller drömma i färg indikerar ett mera kreativt förhållningssätt till livet. En del människor upplever dessutom musik i relation till sina bilder eller drömmar.

Och så blir jag väldigt nyfiken på hur dessa testresultat används i verkligheten.

Rem-sömnen släpper de vakna vägarna att strukturera verkligheten och kan av den anledningen definieras som kreativ. I tillstånd mellan vakenhet och sömn, så kallade hypnagoga tillstånd, skapar medvetna energier tillsammans med omedvetna, bilder som innehållsmässigt består av båda systemen för psykisk aktivitet och kan av den anledningen uppfattas som mera kreativa eftersom de verkar ha ”skapat sig själv” utan inverkan från medvetna val eller tankeprocesser.

För att nå dessa nivåer av psykisk aktivitet krävs att man riktar medvetandet inåt, mot den egna kroppen och andningen, fokuserar på andningsrytmen, se Bildterapi enligt Almametoden, Solrosens Förlag 2002. Då kan man uppnå ett prehypnotiskt tillstånd varur dessa bilder uppträder. Om man befattar sig med och ger uttryck för de inre bilderna till exempel genom att måla dem, kommer bilderna att bli som en inre samtalspartner till en själv, eftersom de ofta vet mer om bildskaparen och hans/hennes utvecklingsmöjligheter än personen själv. Detta är att på ett kreativt sätt finna nya livsvägar.

I artikeln står att man forskar för att bevisa att man blir kreativ genom att sova på saken. Jag trodde att det redan var bevisat. I drömmen expanderar vår verklighetsupplevelse till att tangera psykotiska upplevelser och höger hjärnhalvas funktioner med intuitiva, kreativa kris- och problemslösningar visar sig för drömmaren genom ett oftast bisarrt och svårbegripligt metaforiskt bildspråk. Det är här guldet finns! Att genom transformation göra detta språk användbart i sin vardag är vad bildterapi enligt almametoden handlar om. Det var på samma vis för mer än hundra år sedan när Kekylé genom att fånga drömsymbolen av en orm som biter sig själv i svansen, en uroboros, knäckte kolatomens gåta.

                                                          

©JANET SVENSSON

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildterapi och Psykoterapi, Forskning och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Drömmar och färger

  1. Henrietta Johansson skriver:

    Hej Janet!
    Först ville jag bara säga att det är roligt att se att du har läst artikeln… Jag håller helt med dig vad beträffande vissa frågor. Forskarna har inte frågat om de drömde i färg eller i svart/vitt. De har heller inte undersökt vad de specifika personerna drömde om. De som de ville visa var i stället att genom att slappna av så blir man mer kreativ. Det har inte tidigare visats i någon forskning, att det är under de lätta sömnperioderna som man kommer på nya idéer och förslag. Det finns en väckarklocka som väcker en precis under eller efter en sådan period, och då mår man tydligen bättre hela dagen efteråt. Så det är ändå intressant hur stor betydelse den sömnperioden har… Intressant och rolig blogg du har! Fortsätt så,
    hälsningar,
    Henrietta Johansson

    • almablogg skriver:

      Hej Henrietta! Intresant kommentar, tänk att man vekligen inte har färgupplevande med, när man forskar på drömmar! Även under den lätta sömnperioden kan det bli skillnader i former för kreativitet hos f-personer som drömmer i färg eller ej. Tänk att man inte tidigare har forskat på att man blir mera kreativ av att slappna av! Det är ju en förutsättning för att låta något nytt hända, skapa nya tankar och idéer. Först måste man ”tömma jaget”, enligt buddistisk tradition, innan det kan skapas en syntes mellan medvetna och omedvetna skikt i psyket, och det är då man är nyskapande!
      Hälsningar

      Janet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s