Bloggsug och fransk ersättning

Det talas om sötsug, sexsug, matsug, drogsug, spelsug. Själv har jag bloggsug. Det är kartlagt att vi får abstinens när vi vant oss vid något och denna vana inte kan tillfredsställas. När detta något utvecklats till ett behov frigörs kroppens stimulantia när behovet tillfredsställs. Hjärnans eget opiat, dopamin, produceras i hypothalamus när kroppen anser att vi gjort oss förtjänta av belöning. Dopamin ger oss en känsla av tillfredsställelse, vi blir avspända, blodkärlen vidgas och livet blir behagligt.
Om behovet, söt-, sex-, mat-, drog-, spel- eller bloggsuget inte tillfredsställs uppstår abstinens. Abstinens i det här fallet är en ångestliknande saknad av det man behöver, i detta fallet att blogga, att skriva. För att lindra denna saknad kan man i värsta fall tillfälligt ersätta bloggsuget med en annan snarlik, ”fransk” verksamhet som för stunden ersätter behovet av det ursprungliga suget.

                 
I fredags och igår hade jag inte en minut över för att göra ett blogginlägg. Istället målade jag två bilder och började på en tredje. I bildernas gestaltningsprocess följde jag min inre ingivelse, precis som jag oftast gör när jag skriver. Dopaminet blev aktiverat, min själs längtan fick känna tillfredsställelse istället för abstinensrelaterade skakningar. Hippocampus kunde lägga ännu ett positivt erövringsminne i sin bank!

  
©JANET SVENSSON
TEXT OCH BILD

Detta inlägg publicerades i Miljö och Hälsa, Personlig vardag och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s