Ilon Wikland eller Kitty Crowther?

Alma-priset gick i år till den belgiske författaren och illustratören Kitty Crowther, f. 1970, som har gett ut ett 35-tal böcker med egna illustrationer, varav fem är översatta till svenska. Dessutom har hon illustrerat en barnbok av Toon Tellegren. Kombinationen av text och bild är vad som är viktigt i just barnboksgenren, vem kan tänka sig Astrid Lindgrens Pippi, Karlsson på taket, Lotta på Bråkmakaregatan utan att samtidigt se alla gestalterna som Ilon Wiklands illustrationer. Illustrationerna hjälper texten att ge karaktär åt de beskrivna personerna, vilket i sig är ett omfattande arbete. Om detta arbete har jag hört Ilon Wikland berätta i ett radioprogram, där hon bland annat beskrev sin resa för att hitta Karlsson på taket. Astrid i all ära, utan texten kunde inte illustrationerna göras, men Ilon var den illustratör som Astrid valde att samarbeta med under många år, och Ilon har satt sin prägel på våra läsupplevelser av Astrid Lindgrens bokflora.

© Ilon WiklandAstrid Lindgren fick aldrig Nobelpriset. Många har undrat varför. Låt Ilon Wikland få Alma-priset innan det är för sent! Att man överhuvudtaget diskuterar andra svenska illustratörer, låt vara i kombination med ett genuint författarskap, är för mig förvånande. Astrid har ju redan valt Ilon.

©JANET SVENSSON

Bild: Ilon Wikland

Detta inlägg publicerades i Litteratur och Skrivande och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ilon Wikland eller Kitty Crowther?

  1. Annica skriver:

    Jag håller med, Ilon Wikland vore värd ett Alma-pris. Tänker att de som utser pristagaren vill ge internationell glans åt priset. Vet inte om IW:s illustrationer finns med i utländska utgåvor av Astrids böcker.
    Ännu mer uppskattar jag Ilons bilder sedan jag besökte hennes barndomsstad Hapsaluu och läste hennes böcker från den tiden.

  2. almablogg skriver:

    Hej Annica! Trevligt att du har hittat till min blogg! Hapsaluu, mm… det låter som ett intressant spår att följa!
    Hälsningar/Janet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s