Inloggning och utställningar

Jag är bloggberoende, googleberoende, e-postberoende men inte riktigt facebookberoende ännu. Eftersom jag har ett konto där är det antagligen en tidsfråga innan jag blir det. Nåväl, livet är inte som det brukar vara när man måste avstå från att logga in, det blir begränsat, man upplever sig avskuren från sitt sammanhang och det egna uttrycksbehovet blir naggat i kanten. Torsdag före påsk fungerade inte mitt 3-G modem. Problemet gick inte att lösa via Telia support. Därefter följde fyra påskdagar utan uppkoppling. På tisdagen hann jag inte resa med dator och modem till närmaste Teliabutik, vilken finns på 12 mils avstånd tur och retur. Onsdag –fredag tillbringade jag på tåg mellan Lund och Uppsala och i Uppsala. Men igår, lördag, var det öppet i Teliabutiken i Kristianstad varför jag tog datorn under armen och körde dit. Uppdatering av programvara där och modemet fungerade igen! De flesta bloggar som jag skrivit i dagboksform under de här dagarna stannar i ramminnet och kommer inte att läggas ut men just långfredagens upplevelser är av mera objektiv karaktär, så dem tar jag in som ett blogginlägg, delvis beroende på att de utställningar som jag skriver om fortfarande är öppna för publik!

  
Långfredag och jag tänker bege mig ut i påskrushen, utställningsruschen. Himlen är klarblå och efter lunch och en långpromenad längs havet beger jag mig till Ystad och Militärmuseet där Madeleine Pyk och Gerhard Nordström ställer ut. Inför Madeleines litografier blir jag glad. Det finns så mycket spontanitet och lustfylld galenskap i hennes bilder. Därifrån går jag in i rummet där Gerhard Nordström befinner sig tillsammans med sin konst. Den stora altartavlan med Kristusgestalten som välsignar de uniformerade männen med gevär, tillhör museet. De övriga bilderna med grönskan, med högsommarens blomsterprakt, känns som en välbehövlig kontrast till påminnelsen om den del av verkligheten som vi helst inte vill befatta oss med, människans dödsdrift. Då känns livsdriften angelägnare idag när hela Österlen firar påsk med utställningar, påskris och strålande väder.

Jag kör en sväng om Ystads Plantskola för att höra om de har vita trädgårdsazaleor och för att se hur mandelträden ser ut, om de har fått blommor. Det har de inte men persikan står i full blom med sina förföriskt skälvande rosa blomstervingar. Azaleor har de inte ännu.
Vidare till Galleri Max, till glaskonstnär Elna Jolom och Jennifer Saxells målningar i blandteknik i skarpa färger och lustfyllda motiv. Det är så mycket färgprakt att konstnärernas produktioner nästan tar ut varandra. Eftersom jag siktat in mig på Elna, så trängs jag tillsammans med 100 andra i den lilla välbesökta lokalen för att få en skymt av hennes glasverk. Jodå, den finns där, den öppna vallmon med sin svarta ståndare och flera stilistiska vaser i klara färger som gör mig bedövad av välbehag. Jag går på snedden ut på trottoaren för att fortsätta till Edna Hinnerson och hennes filosofiskt inriktade konst, vilken hon i år ställer ut i sin ateljé på Pilgränd. Det känns luftigt och välkomnande hos Edna, olika konstellationer av människor finner varandra och står och samspråkar om konsten. Om ”Hoppa hage” in i barndomens lekfulla stämning, om mardrömmar som gömmer sig bakom en sköld av buddistiska färger, om livet och dödens magiska sammanflätning i de gulddekorerade mumierna, om hararna som skuttar fram mellan bilderna, om det generösa ljuset. Själv fascineras jag av en drömfångare som gjordes för något år sedan i samband med en utställning till Amnesty. Den är ifrågasättande, manar till eftertanke och samtal. Man kommer inte undan. Shaman var har du din trumma? Hur skall världen räddas undan människans egen destruktivitet?

Besökarna blir inviterade till en kopp te eller kaffe, tyskt bröd och samvaro. Vi fortsätter samtalen om tyska sedvänjor, om naturens förlösning mot vår och sommar, om den förskräckliga vintern som passerat, om Mahlers symfonier och Sture Linnérs mångfacetterade liv och litteratur.

4509737281    4509737329    4509737321    4509737293    4509737345
4510460450    4510460464    4510460508    4510460520    4510460538
   

©JANET SVENSSON
TEXT OCH FOTO

Det här inlägget postades i Arkitektur och Trädgård, Måleri och Skulptur, Utställningar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s