Elna Jolom

Jag har en konstnärsfavorithäxa som heter Elna Jolom. Hennes vackra gård finns i Norra Björnstorp i närheten av Brösarp. När jag kom dit mötte och såg jag inte endast hennes glaskonst, utan hela hennes tillvaro med får och gamla bokar utanför studiofönstren. Här inspirerar hon de vallfärdande besökarna till vardagsfilosofi över livets mening och tillvarons under genom att visa sina vackra bruksföremål, fantasifulla dekorationer och klara färger. Hon sprider livslust genom sin personlighet, sina val och den aura av kraft som hon utstrålar. Med visionerna om hur hon vill skapa sitt liv kör hon om alla FI representanter som jag känner till, genom att bland annat förvandla drömmar till verkligheter i form av sprödaste glas. Man får aldrig nog av hennes sirliga former, magiska blomsterarrangemang eller trolska ängar på vaser och generösa fat.

I den öppna studion där glaset smältes och formas för att därefter brännas, finns medarbetare och livskamrater och alla besökare känner sig välkomna att se, att fråga och att fotografera. Där bakom en del bråte, en gammal dockvagn, står en vidunderlig växt. Den är ínte med på utställningen som så mycket annat i den trivsamma butiken, nej den är svår att hitta eftersom den verkar vara ställd ”åt sidan” i studion, men väl man har sett den, står det klart att det är något av det mest fantastiska som har tillverkats i glas. Det är en gigantisk röd näckros, en lotusblomma med tjock stjälk, nyss uppdragen ur ett mörkt imaginärt vatten. Som betraktare krymper man till Alice i Underlandet framför denna juvel i rosa glas med brinnande orange mitt och med stora mörka nerviga blad.

Elna Jolom berättar sagor om jorden i sin glaskonst, hos betraktaren av hennes verk väcks barnets iver och nyfikenhet över skapelsens under. Och själv är hon den stora modern som varsamt lyfter fram ståndare och pistiller, ger blomkalkarna sina färger och låter växtikoner sprida sina milda och praktfulla sken över en fascinerad skara besökare.

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Detta inlägg publicerades i Måleri och Skulptur, Personlig vardag, Utställningar och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s