Solglitter över svarta djup

I gårkväll kom Sture Linnérs sista bok med posten från Adlibris: Solglitter över svarta djup och i kvällslampans sken började jag läsa. Efter inledning och introduktion till Pindaros diktning följer en omfattande beskrivning av idrottens viktiga roll i antikens Grekland. Eftersom jag läste de första 55 sidorna av boken så hann jag precis komma fram till boxningens historia:

  
Dingla hit och dit med sitt huvud släpa
Efter sig matta knän, ur munnen spottande tänder
Samman med levrat blod…

 
Ovanstående rader som beskriver verkningarna av en rak höger är hämtade från Vergilius´ (70-19 f. Kr.) Aeneiden och beskriver en boxningsmatch vid den trojanske kungen Anchises begravning. Färgbilden intill visar en amfora från c:a 530 f. Kr. dekorerad med nakna boxande män. När jag bläddrar i boken gläds jag av alla färgbilder, kartor, skulpturer, landskapsmålningar som beskriver antika platser, uppförstorningar av rikligt dekorerade mynt och ser fram emot att läsa de återstående c:a 180 sidorna. Bilderna fördjupar innehållet i texten, man begriper det beskrivna mera komplicerat och totalt.

 
I dagens SvD skriver Car-Johan Malmberg en kommentar till Eva-Karin Gerös lite torra  och ofullständiga recension av Solglitter över svarta djup. I kommentaren nämns en del av den rika skörd av kunskap som Sture Linnér har gett oss att förvalta, alltifrån hans mera uppsluppna och personliga Mulåsnan på Akropolis till hans 622 sidiga tegelsten Europas Ungtid som behandlar Europas kulturhistoria.
Malmberg avslutar med några vackra rader av Werner von Heidenstam:

  
Mig förunnades det ofattbara
Att som människa
Få leva några år på jorden
Gläd dig du som ser solen

 
Jag hör Sture Linnérs röst.

©JANET SVENSSON

Detta inlägg publicerades i Antikens historia, Litteratur och Skrivande och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s