Louis de Garrido

Jag bläddrar i tidskriften Aktuella Byggen och finner ett reportage om arkitekten Louis de Garrido som har gjort en spansk husserie som kallas Gaia. Projektet innehåller hus i olika prisklasser, tänkta att passa alla plånböcker från höginkomsttagarens till låginkomsttagarens. Garrido satsar på återvinning och resurssnålhet med vattenbesparande åtgärder och hus som värms upp med hjälp av växthuseffekt och naturlig markvärme. Han låter gärna sina skulpturala, estetiska huskroppar placeras i vackra naturliga omgivningar. Efter att ha tittat på Gaiaprojektets bilder i tidningen går jag in på webben och finner Louis´ hemsida och en bildpresentation med en del av hans byggen! Plösligt ser jag en bild av ett höghus som jag tyckte så mycket om när jag såg det avbildat på en arkitektutställning på Luoisiana! Den bilden har jag med i ett blogginlägg den 4 december 2009, där jag diskuterar de nu antagna planerna för Norra Stationsområdet i Stockholm. Jag önskar att arkitekturen skulle bli mera levande i stadsrummet. De New York-inspirerade Tors Torn har en alltför ålderdomlig utstrålning, för att inte tala om skuggorna. Det är en glädje att bläddra bland Louis´byggnader. Han har estetiskt levande former – också för skyskrapor och en helt egen stil!

Tänker på himlamarken som jag vistas i. Hur lätt det är att konservera inställning till kvalitativ arkitektur och tänka att det skall se ut på samma vis alltid. Det skall vara vitmålade stenhus på de f.d. äppelodlingarna som nu exploateras. Inga kimröksfärgade trähus med oigenkännliga vinklar!
Vad jag önskar att vi kunde ha en pendang till Turning Torso här på Österlen så att vi slapp alla byggnader i äppellundar och på vår goda åkermark! Gärna med mycket färgat glas i äppelfärger, olika röda, gula och gröna toner! Eller helt i rosa och vitt som blommorna! Det är härligt att drömma, jag ser redan höga skyskrapor inne i huvudet, färdiga att placeras i vår vackra natur med en vidsträckt utsikt över havet, horisontlinjen och Stenshuvuds Nationalpark!

©JANET SVENSSON

Det här inlägget postades i Arkitektur och Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s