Vägen ut ur Afghanistan

Pierre Schori har kommit ut med en ny bok: Vägen ut ur Afghanistan. I dagens SDS skriver han om Sveriges engagemang i kriget i Afghanistan:
Ett litet land med begränsade resurser måste välja sin roll i världen. Den militära alliansfriheten har hjälpt Sverige att spela en medlande roll i svårlösta konflikter, och de svenska blå baskrarna är alltjämt efterfrågade. Politiskt och diplomatiskt arbete, civilt bistånd, uppslutning bakom FN – det är Sveriges roll och styrka i världen och borde vara så framöver.
Sveriges regering och riksdagsmajoritet begick ett stort strategiskt misstag genom att ställa sina styrkor under Nato i ett Amerikanskt krig som inte kan vinnas militärt.

 
Om detta har jag skrivit i tidigare blogginlägg 2010-12-02 samt 2009-12-11. Sedan dess har svenska soldater blivit hemtransporterade i likkistor, se blogginlägg 2010-02-08. Det är hög tid att Sverige tar ett politiskt beslut om att dra tillbaka sina trupper från Afghanistan och istället verka för ökade diplomatiska förbindelser i SAKs anda. Detta är, som jag ser det, den enda möjlighet vi har att verka meningsfullt och fredsbevarande för Afghanistan i en föränderlig värld.

©JANET SVENSSON

Detta inlägg publicerades i Filosofi och Politik och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s