Almagårdens nyutslagna rosor

         

Det måste vara Madame Boll! Jag trodde hon var bortfrusen men där, under det stora buskaget av den mörka gallicarosen Belle de Crezy har hon kommit fram med sin typiskt runda, stora knopp. Belle de Crezy är radikalt nersågad. Hon fyllde en stor del av den nordvästra delen av Rosenträdgården men nu står hon väldresserad med en kompakt buske av nya skott. Som väl är, bär hon flera knoppar.

I dag har flera rosor slagit ut. Princess de Lamball har slagit ut sin första blomma med en krans av knoppar runt de gräddvita kronbladen, och min sammetsros Tuscany Superba har slagit ut två av sina första blommor. Genast klipper jag den ena att sätta i min för säsongen första rosenbukett, placerad i en hög, rosa handblåst glasvas från Kreta. Där samlas nu Duchesse de Montebello, Jaques Cartiere, Rosa Centifolia Major, Sissinghurst Castle, Jolande dÁragon, Madame Hardy och York and Landcaster. York and Landcaster är en ljuv ros med flera polkagrisfärgade knoppar. När jag köpte rosen av Cedergren var en del blommor nästan vita, en del randiga och en del nästan rosa. Nu är de flesta rosa men busken låter sina grenar vrida sig elegant och dansa med varandra. Den är som vackrast nu, när flera blommor precis har slagit ur. På samma vis är det med Rosa Dumetorum. Den höga busken är överfylld av de skiraste vita blomsteränglar. Oskuldsfullt kikar de över staketet och höjer sig över alla rosor i sin omgivning. Det är den vackraste tiden och dofterna är berusande.

©JANET SVENSSON
TEXT OCH FOTO

Det här inlägget postades i Arkitektur och Trädgård, Personlig vardag och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s