Little White Pet

För att komma in i Rosenträdgården från pergolan måste man hålla undan en ros som breder ut sina slingrande grenar på ett odiciplinerat vis, som om hon inte kunde vara still. Och hon har dessutom växt sig dubbet så hög som hon borde. Det är den förtjusande Little White Pet som är en mutant av min charmiga danserska Felicité et Perpetué som har börjat blomma på pergolataket idag, trots den burdusa beskärningen i våras. Blommorna är snarlika på båda rossorterna men både växtsätt och höjd skiljer sig avsevärt. Ytterligare en Little White Pet finns i den vita halvmånen i raden med Madame Hardy och White Castle, där är hon än så länge betydligt kortare till växten än sin syster invid pergolan men slingrar sig runt vita trädgårdsiris och malva på det mest oregerliga sätt.

Enligt Cedergrens utmärkta roskatalog blir hon 30 cm hög, medan Lars-Åke Gustavsson låter henne öka både höjd och bredd med lite mer än dubbelt så mycket till 70 cm. Min däremot är invid pergolan 140 cm när jag mätte henne idag! Men hon växer i ovanligt god matjord som håller henne fuktig och på grund av levande solblandade skuggor från växterna i närheten har hon optimala möjligheter att ta den plats som hon behöver. Felicité et Perpetué och Little White Pet tillhör båda Rosa Sempervirensgruppen, vilket betyder att de är nästan städsegröna. Little White Pet är dessutom remonterande och blommar rikligt långt in på hösten.

©JANET SVENSSON
TEXT OCH FOTO

Det här inlägget postades i Arkitektur och Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s