Insekter

Robert Dahlström skriver i sin blogg idag i Ystads Allehanda om proteinrika insekter som enligt hans rapport har bättre status i  näringskedjan än svin- och kycklingkött. Frågan är hur de skall tillagas. Jag tänker att det måste gå åt jättemånga till en anrättning, ialla fall om man skall utgå från svensk råvara och inte importera jätteskalbaggar från Thailand. Vi har ju många svenska insekter som har mycket hår, skall de plockas först blir det inte mycket kvar av dem, kanske kan håret marineras så att det ger ett tuggmotstånd? Själv har jag funderat på att tillreda sniglar utan skal, de skall smaka som ostron, har jag hört, om de tillagas ugn. 

Trädgården bjuder visuell näring i dessa sensommardagar när Leanders blå bolltistlar står prunkande och olika små flygfän hänger och klänger och suger och äter av nektar och pollen. Oreganons rökelsedoft ligger som en tung osynlig dimma över fjärilar och andra vingförsedda små liv som vinden lekfullt bär omkring mellan blåtoner, rose och purple madder, cobalt violet  och mörk violet. Färgernas lek, vingar som förflyttar sig, små lurviga humlor och scarletröda nyckelpigors vals över Leanders blå. Leanders gullris valde jag bort, men hans bolltistlar står rakaoch höga till fröjd för alla vingförsedda småkryp.  

4864780875 4864212588 4864212578 4864212560 4864212548 4864212534 4864212524
  

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Det här inlägget postades i Djur och Natur, Foto, Litteratur och Skrivande och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Insekter

  1. Insekter.. Great idea 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s