Sumers Mörka Gudinna

                 

Idag skriver Hanna Nordenhök om Joumana Haddad, f. 1970, och hennes bok: Lilits återkomst i SDS.  Boken är tolkad till svenska av Jan Henrik Swahn. I Nordenhöks recension sparars inte på superlativen och det vattnas i munnen på läsaren av önskan att få sätta tänderna i Haddad och hennes verk. Har aldrig hört talas om henne förut men får nu veta att hon är kulturchef på den libanesiska dagstidningen An Nahar, att hon har ett tiotal böcker bakom sig trots sin unga ålder. Lilits återkomst innehåller poesi och kom ut i arabvärlden 2004. I sin recension beskriver Nordenhök poetiskt sin överväldigande glädje över detta verk. Själv tänker jag på den grupp kvinnor som jag skall träffa idag. Tidigare har de målat utifrån den sumeriska mytologin, där Lilith (jag anser att hennes namn skall avslutas med h) som Sumers mörka gudinna med all sin destruktiva, förgörande kraft, sin kontroversiella livsstil och sin ödesmättade historia berör oss alla.

Många kvinnor har ömsat skinn  i bildterapi, som resultat av sitt möte med den Stora Moderns olika personlighetsfacetter. De har beskrivit sin process med förvåning och med frågan: Varför visste vi inte att hon fanns? Varför får vi ingen kunskap om Sumerisk mytologi på gymnasiet? Berättelsen om Inanna är en kvinnomyt att likna vid en saga uppsamlad av bröderna Grim och har likt sagan en omedveten inverkan på den som öppnar sitt öra för den, för den som lyssnar med hjärtat.

 Se information om Ateljé för Bildterapi ABs verksamhet på Almagården, Österlen http://www.bildterapi.com

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Det här inlägget postades i Antikens historia, Bildterapi och Psykoterapi, Historia och Mytologi, Litteratur och Skrivande och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s