Om att såga en bok

Om att såga en bok, och därmed också en författare, rör sig morgonens tankar. Mario Vargas Llosa har kommit ut med en skildring om Roger Casements liv: El sueno del celta på Alfaguara Förlag. Det handlar således om drömmar och livsförverkligande enligt titeln. Oscar Hemer ger i dagens SDS en recension av boken. Där beskrivs Vargas Llosas litterära gestaltning av den keltiske äventyraren, med livsrötter i Kongo, Amazonas och Irland, som en konventionell historisk roman, tråkig med minutiöst detaljerad rekapitulation.

Vår senaste nobelpristagare har närmat sig ett dynamiskt och spännande livsinnehåll med fantasilös och nitisk redovisningsplikt, vilket inte ger läsaren av recensionen den minsta lust att få se den översatt till svenska.

Här börjar jag tänka på recensenters okuvliga makt, makt att såga böcker, tysta ner det upplevda, stänga dörrarna för det politiskt eller kulturellt obekväma.

Låt vara att jag hellre sett någon annan ta emot Nobels pris det här året, men nog verkar det näst intill omöjligt för en så etablerad författare som Mario Vargas Llosa att skriva en livlös och trist roman baserad på Roger Casements intressanta livsöde som forskningsresande på expeditioner i Joseph Conrads Afrika , i Sydamerikas hjärta och därefter som frihetskämpe i  den irländska kampen mot Storbritannien, vilket resulterade i han dömdes till döden för landsföräderi. Trots motstånd från den brittiska intelligentian avrättades han i London 1916.

Så, vilket svenskt förlag kommer boken ut på och när?

Bilden av Roger Casement är hämtad på Wikipedia.

©JANET SVENSSON

Det här inlägget postades i Litteratur och Skrivande och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s