Almagårdens bibliotek

    
I den psykoterapeutiskt inriktade jungianska bildterapiutbildning som startar 2011 i Ateljé för Bildterapi ABs regi följer en grupp med 12 deltagare varandras djuppsykologiska processer under två år. Genom att närma sig, befatta sig med och bearbeta egna inre trauman, visuellt gestalta sin fysiska eller psykiska smärta och genom måleri synliggöra sitt inre tillstånd sker ångstreducering, insikt och vidareutveckling.
 
Genom almametoden sker ett individbasert psykoterapeutiskt bemötande av varje deltagares målningar, individuell samtalsbearbetning kombineras med processanalys av samtliga gruppdeltagares målningar. Processanalysen i almametoden vilar på C.G. Jungs teorier över psyket och har till större delen hans definition av människans medvetandefunktioner och attityder som ram för bemötandet av bilderna. I processanalysen bemöts varje enskild deltagares målningar av hela gruppen utifrån det strukturerade samtal som processanalysen innebär. Se även: Bildterapi enligt Almametoden, Solrosens Förlag 2002, författare: Janet Svensson.
  
De målningar som klienterna gör i detta sammanhang relateras till psykologisk, filosofisk och konstinriktad litteratur och sätts i relation till varje deltagares psykodynamiska processer under de två åren. Denna form av kognitiv integrering av den självupplevda psykodynamiska målningsprocessen ger inte endast insikt utifrån de egna bildgestaltningarna och kunskap om de övriga gruppdeltagarnas inre processer utan ger även kunskap generellt om bildterapeutiskt läkande processer. Mellan varje sammankomst förväntas gruppdeltagaren ha studerat in litteratur, vilken sätts i relation till de teman som vi då befattar oss med, se under fliken Utbildning på Ateljé för Bildterapi ABs hemsida: www.bildterapi.com.
 
Att ständigt ha tillgång till ett referensbibliotek för att i litteratur söka objektiva amplifikationer till det i det egna måleriet subjektivt upplevda, är en del av integrerings och kunskapsutvecklingsprocessen för varje deltagare i  bildterapiutbildningen.
   
Almametoden för bildterapeutiskt arbete är utvecklad av Janet Svensson, leg. psykoterapeut och bildterapeut. Se www.bildterapi.com
 
År 2011 har utbildningen pågått med sin nuvarande inriktning i 20 år. 
     
5260641484 5260641504 5260641470 5260641518 5260641544 5260641534 5260641484
   
©JANET SVENSSON
TEXT OCH FOTO
Detta inlägg publicerades i Bildterapi och Psykoterapi och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s