Efter 18 dagars protester har egypterna nått sitt första delmål: Hosni Mubaraks avgång. Detta meddelade igår hans efterträdare Omar Suleiman som var Mubaraks närmaste man och som sedan 1993 varit chef för Egyptens underrättelsetjänst. Suleiman har ett nära samarbete med CIA och USA som, enligt Wikileaks, beskriver honom som Israels favorit som efterträdare till Mubarak.
Så hur skall det gå? Glädjen var stor över hela Egypten igår när meddelandet kom vid 17-tiden. Eftersom inte Mubarak själv framträdde, verkar beslutet taget av militären. Militären har en stark ställning hos folket. I en radiointervju har Nawal El Saadawi, författare och frihetskämpe, meddelat att hon är övertygad om att allt skall gå bra, att den nya ledningen skall slussa Egypten fram till demokratiska val och att framtiden kommer att innebära en sekulariserad egyptisk regim, att folkets vilja inte kan undertryckas längre. Hon har i samtliga intervjuer, som jag hört, poängterat att muslimer och kristna strider sida vid sida, vilket vi också har kunnat se i TVs direktsändningar, alltifrån Aswan, Luxor, Alexandria till Tahrirtorget i Kairo.
Under tiden fram till valet i september kommer nästa avgörande att ske. Folkets förväntningar nu är att militären, under en övergångsperiod, skall tillsätta ett presidentråd, bestående av en del av de ledare som framträtt under revolutionen, vilkas uppgift kommer att vara att bereda väg för ett sekulariserat Egypten med demokratiska val. Ett första steg i denna riktning är att undantagslagarna slopas. Alternativet till denna utveckling är att militären tar över makten i Egypten med Suleiman som regeringschef.
Men först på agendan står att den Egyptiska ekonomins hjul skall börja rulla igen. Beskedet igår var en förutsättning för miljontals arbetare att återvända till textilfabrikerna, stålverken, bryggerierna och sjukhusen, att läkare och jurister återupptar sina arbeten.
©JANET SVENSSON