Kakao är naturläkemedel!

 

     

Aztekernas Gud, den bevingade ormen Quetzalcoatl, hämtade ner kakaobusken från himlen till jorden för att mänskorna skulle leva friska och åldras med grace. Av kakao tillagar man fortfarande på Dominica det dagliga teet som innehåller vitaminer, antioxidanter och mineraler, vilka förebygger hjärt- kärlsjukdomar och andra allvarliga sjukdomar. Kakaobusken har odlats sedan 1000-talet e.Kr.

Samma polyfenoler, antioxidanter, som finns i grönt te finns i mörk choklad. De har en läkande effekt i flera sammanhang men kanske mest vad gäller hjärt-kärlsjukdomar. Man har gjort en studie som visar en jämförelse mellan en grupp som fick 40 gram mörk choklad och en grupp som fick 40 gram vit choklad. Redan efter två timmar hade antalet antioxidanter ökat i blodet hos gruppen som fick mörk choklad, dessutom var blodet tunnare än hos dem som åt vit, vilket minskar risken för blodpropp. Resultatet visade dessutom att blodkärlen slappnade av hos dem som åt mörk choklad, med den påföljden att blodtrycket minskade. Kakao innehåller teobromin som anses lindra hosta och astma. Dax att inse att den där lilla biten mörk choklad, som jag tar till kaffet, är naturläkemedel?

Foton från Dominica

      
©JANET SVENSSON
TEXT OCH FOTO
Det här inlägget postades i Arkitektur och Trädgård, Foto, Hjärt- och Kärlsjukdomar, Miljö och Hälsa och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s