Natur på Österlen

 

 

För några dagar sedan fick jag en bok i min hand, ett naturvårdsprogram för Simrishamns kommun. I början av boken välkomnas jag som läsare av Christer Akejs glada,  karakteristiska leende, och hans text som önskar mig berikande, glädjefulla promenader i Simrishamns kommuns omgivningar och dess natur.

Ivrig öppnar jag boken och hamnar på uppslaget sid 86-87, blir förvånad och tänker ” Vem längtar dit?”. Det ser kallt ut och man får ingen lust att besöka platsen, fortsätter framåt i boken, sid72-73, samma kyla, på sidorna 64-65 ser det otillgängligt ut, nästa uppslag framåt har samma slags natur, lite sank mark, jag börjar undra om alla bilderna, som är nästan likadana, är tagna vid samma tillfälle, sådär i april och definitivt före den 2 maj när bokarna slår ut sina gyllengröna musöron… ja, häpen bläddrar jag vidare.  Det var nog deadline för bokens tillblivelse någon gång på våren, eftersom ovanligt många bilder visar skogspartier i väntan på värme. Inte är boken någon turistbroschyr precis. Och alla dessa majvivor och nycklar, finns det verkligen inte större variation av flora att visa upp?  Jag kommer till ett uppslag på sidorna 44-45, en bild att vara stolt över som visar vår vackra Nationalpark? Ris eller ros? Jag väljer ris. Och alla dessa bilder med stenar….underliga kompositioner.  Börjar bläddra bakåt i boken och kommer till bokens absoluta klimax: Marknadsfältet, texten börjar: Kiviks marknad är förvisso ett vida känt fenomen och otaliga är de fötter som …på andra sidan, på samma uppslag, finns en bild av ett snöigt landskap. Jag är mållös. Hur kan man publicera detta? Vilket var motivet med boken och vem har ansvar för utgivningen?

Man kunde gjort så mycket mer, visat varma och inbjudande bilder som inspirerat läsaren och lockat till att cykla eller ta sig ut i naturen. Dessutom skulle fotografiernas innehåll  varit mera varierande, som det nu är, är det väldigt många som ser nästan likadana ut. Det finns en del platser som jag saknar t.e.x. Tjörnedala vid midsommartid, Dag Hammarskjölds Backåkra, Kåseberga backar fyllda av röd vallmo och blåeld med skeppssättningen i bakgrunden, vårt högresta kronvilt, fler blomsterbilder, som det nu är tror man att östra Skånes flora endast består av majvivor och orkideér.  Vilhelmsbergs häll är berömd för en specifik hällristning: danserskan, istället för denna har man valt att visa några klumpiga fotsulor med osäker historik. Förutom danserskan finns det några fina skepp på just denna häll, inte heller de är avbildade. Vem har fackgranskat boken? Registret kunde vara i alfabetisk ordning för att underlätta för läsaren att finna utflyktsmålen.

Boken ger ett påkostat intryck. Funderar över hur min bok över samma tema skulle ha sett ut, definitivt skulle den ha fler färger, Brösarps backar med gullvivor i juni istället för med pudersnö i januari, sommarbilder, bilder av varma höstdagar, bilder som inbjuder till att upplevas i verkligheten.   

   

©JANET SVENSSON

medlem i SFF, Svenska Fotografers Förbund, fotoförfattarsektionen

TEXT OCH FOTO

Detta inlägg publicerades i Djur och Natur, Foto, Miljö och Hälsa och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s