Ulf Trotzig i Tomelilla

DSC07112 - Kopia  DSC07114 

Ulf Trotzig ställer ut i Tomelilla Konsthall med vernissage idag. Det är en välkomponerad utställning som inverkar på betraktaren i samma nu som man stiger in i den höga ljusa utställningslokalen där Trotzigs rörelse tar och får plats. Det är kinesisk filosofi, det är närvaro och vind, det är ljud från fallande vatten och trädens kronor i blåsten. Man bjuds in i generösa landskap där tyngdlagen, trots kraftigt motstånd, håller betraktaren på marken eller låter henne flyga med i en virvlande dans på kraftfulla fågelvingar.  Dessa fåglar som man som Trotsigentusiast så väl känner igen och kanske känner igen sig i. Sökandet gestaltat med vibrerande, bestämda penseldrag. Man utsätter sig för det omedelbara, det närvarnade och det förgängliga som åskådare till Trotzigs måleri. En sista färg, en sista linje och där, duken kan lämnas. För en ny. Ett nytt äventyr, ett nytt innehåll. 

Vägen återkommer som motiv och metafor för livsväg och livsval för den ensamme vandraren, förvandlas till ett vattendrag där man kan dricka sig otörstig, blir till en gyllenröd eldfågel som lyfter sin svanhals upp mot evigheten, återkommer hos kvinnan som ömsar skinn i den sista bilden, där vägen förvandlats till en vandringsstav och till vitt ljus, öppningen, fullkomligheten, det samtidigt verkliga och onåbara.

DSC07107

Man blir aldrig mätt på Trotzigs bildspråk, på hans sätt att gestalta elementen, eld, vatten, vind och jord där ljuset alltid blir förutsättningen, utgångspunkten och ankaret för själva ingången i måleriet.

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Detta inlägg publicerades i Utställningar och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s