Mapplethorpe på Fotografiska

Male Nudes 1  Male Nudes 2  Male Nudes 4  Portraits 4

Fotografierna som jag såg på Louisiana för evigheter sedan var chockerande i all sin purfärska originalitet och avslöjande, rena kroppsfixerade närvaro. Nu, när många av dem kan återses på Fotografiska känns mötet med dem så oändligt mycket annorlunda, jag vilar i estetikens hudveck, i skallars rundningar och kroppars välvda former, det är en stor konstnärlig upplevelse att få möta Mapplethorpe igen. De kronologiskt första bilderna i utställningen är tagna på det experimentfyllda 70-talet och kommer från hans s.k. X Portfolio. Några av dem är fortfarande smärtsamma att se, avskräckande, äckliga, men de var oerhört viktiga för Mapplethorpe att få visa och genom dem har min syn på mänsklig utsatthet och sexuell besatthet fått ökad medvetenhet. Hela Robert Mapplethorpes liv var kontroversiellt och polärt. Han var på en och samma gång katolik, homosexuell, sadomasochist,  hänförd av mänsklig sexuell utlevelse och drogpåverkan. Han formligen brände sönder sig själv inifrån och dog i sviter av aids som 42-åring 1989.

På Fotografiska visas en hel del bilder tagna på -80 talet. De har en oerhörd koncentration och en stark utstrålning. Intresset för antikens ideal återkommer både i mans- och kvinnokropparna, där jag möter diskuskastaren och Diana – eller gestaltar modellen Lisa Lyon möjligen en grekisk amazon från Samos, när hon spänner sin båge? Den sista tidens strama estetik får mig att tänka på buddhistiska tantrameditationers yantran och när vi serveras ett fotografi med grodor på en slät vit talrik får fotografierna ideal och djupdimension av Aristophanes.

Berikande för utställningen var filmen som visades meddetsamma som man kom in i utställningslokalen, det var intressant att bära med sig upplevelsen av att ha sett och hört Mapplethorpes mest älskade modeller,  som Patti Smith, berätta om sina erfarenheter tillsammans med en av vår tids mest framträdande fotografer.

Fotografierna är hämtade från Wikipedia

©JANET SVENSSON

TEXT

Detta inlägg publicerades i Antikens historia, Foto, Utställningar och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s