Why Ali Tarhouni?

Tripoli är utan vatten, priset på bensin per liter har höjts från 1:- till 25:-. Endast Moskéns vatten går att dricka, där ringlar köerna i väntan på de fartyg som transporterar vatten till folket. Khaddafis huvudkvarter är intaget. I samband med detta meddelas att Khaddafi vill samtala om ett överförande av makten. NTC, rebellerna, vill inte förhandla. Vad ska man förhandla om? Utrikesminister William Hauge, Storbritannien, menar att Kahaddafis förslag är en illusion eftersom NTC redan har makten i Libyen. Vad händer? I städer som Sirtre fortsätter Khaddafitrogna striderna. Många av de stridande anses vara rekryterade afrikanska legosoldater. När nyheterna rapporterades, av DN, var lokalbefolkningen i Tajoura i färd med att gräva en massgrav till 22 av de afrikanska soldater som antas vara köpta till Khaddafiantrupperna .

I går meddelades att Khaddafi vill inleda förhandlingar. NCT:s talesman Ali Tarhouni vill inte förhandla. Under fredssamtalen skulle Khaddafi representeras av sin son Saadi. Som händelse skulle ett sådant sammanträffande ha stor symbolisk betydelse. Man kunde kanske trappa ner från båda sidor och samtidigt befästa det faktum att NTC nu har makten. Vore det helt otänkbart att rädda vad som räddas kan i form av människoliv? Nu är rebellerna på väg mot Sirtre och beräknas vara där om c:a en vecka. Enligt organisationen Human Rights Watch mördade Khaddafitrogna flera tiotal fångar och dödade civila i samband med rebellernas intåg i Tripoli förra veckan. Kriget är inte över. Fortfarande mördas människor även om Khaddafis högkvarter har intagits.

Varför inte försöka samtala? Inleda en ny fas av denna blodiga och smärtsamma process? Är det jag som utgår från en illusion? Nämligen den att vi människor i namn av något som är större än oss själva kan finna lösningar som innebär förlikning och maktöverlåtelse.

©JANET SVENSSON

TEXT

Nyheter ur DN 2011-08-29, korrespondenter: Erik Ohlsson och Paul Hansen samt reporter Katarina Lagerwall.

Annons
Detta inlägg publicerades i Filosofi och Politik och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s