Patti Smith – multikonstnär

 

foto: Robert Mapplethorpe

Patti Smith har fått Polarpriset, 1 000 000:- ur kungens hand igår och idag ger musikikonen & her band en polarkonsert på Stockholms konserthus. Förgäves läser jag igenom dagens radioprogram, hoppas på något inslag från konserten eller ett program om Patti – förutom det som gavs på lunchen igår. Slår på radions P1 Mitt i musiken: Musiknyheter från Sverige och Världen. Men nej, tyvärr Andreas Lindahl fick inte med det minsta ljud av eller om Patti.

Ur polarjuryns motivering till att Patti fick musikens Nobelpris, som tidigare delats ut till bl.a. Paul MC Cartney och Bob Dylan: ”Patti Smith är en Rimbaud med marchallförstärkare. Hon har förändrat hur en hel generation ser ut, tänker och drömmer.”

 Hennes bok Just Kids, som hon skrev till fotografen Robert Mapplethorpe, kom ut så sent som 2010. Boken handlar om deras intensiva och experimentella kärleksrelation, då hon också var en av hans modeller. Sin musik har hon under senare år kombinerat med skrivande, film och fotokonst med polaroidkamera. Musiken får inte lika mycket av hennes tid nu som tidigare och hennes senaste projekt handlar om att göra ett filmmanus tillsammans med John Logan, baserad på boken Just Kids.

Foto: Wikipedia

JANET SVENSSON

TEXT

Annons
Detta inlägg publicerades i Film, Foto, Konst, Litteratur och Skrivande, Musik och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s