Odysseas Elytis strand

Jan Henrik Swahn skriver i det senaste numret av Hellenika så visuellt litterärt och fängslande om Odysseas Elytis att jag vaknar på natten av att den inre snäckan viskar några ord till mig: Du är min snäcka mot vilken alla rösterna faller – och som kan tala. Den talande snäckan tecknar jag därefter i min dagbok i ett flöde av ljus/ljud som kommer från ovan och möter de fosterformade ljudrörelserna som likt ormar snirklar sig ur snäckan. Snäckan vilar på en sandfylld strand och jag skriver: Egeiska havets strand som text till bilden.

Odysseas Elytis var nobelpristagare och skulle fyllt 100 år i år om han levt kvar i sin lilla lägenhet på 50 kvm i Aten.  Han tilldelades det största av litterära pris 1979 vilket medförde att hans tid kom att innehålla mer översättningsuppdrag men passionen för det poetiska uttrycket lämnade han aldrig. Svåra politiska och personliga ställningstaganden förmedlade han genom sin poesi och hans kamp för frihet och självständighet framfördes alltid inom ramen för det poetiskt/metaforiska budskapet.

Odysseas Elytis uppmärksammas i år genom att Ioulita Hiopoulou, Odysseas Elytis livspartner och pressattaché på Greklands Ambassad, Stockholm, har låtit ge ut några minnesböcker: Odysseas Elytis: The Nautilus of the Century, Syn tis allois samt With the light of the star, vilken förutom text innehåller ett musikalbum med bl.a. Mikis Theodorakis.  Konsert, konferens och utställning arrangeras i Megaron, Mousikis, konserthus i Aten. Allt i samband med årets Nobelfestligheter.    

©JANET SVENSSON

TEXT

Det här inlägget postades i Litteratur och Skrivande och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s