Jane Eyre

Skånebloggar har varit stängd några dagar, men nu, äntligen kommer jag in på min blogg! Blogginlägget skrevs i fredags kväll 2011-09-16:

Två timmar flyger iväg när Filmstaden i Malmö nu visar Jane Eyre i regi av Cary Fukunaga,  ett klassiskt drama författat av Charlotte Bronte. Filmen bärs upp av den tveklöst geniala handlingen och skickliga skådespelarprestationer. Speciellt början av filmen är irriterande oestetisk med en alltför nära bild av Mia Wasikowskas ansikte vilket guppar upp och ner på filmduken medan hon i sin roll som den förälskade guvernanten Jane Eyre flyr från slottet Thornfield och sin älskade, den känslosamme Mr Edward Rochester, som spelas av Michael Fassbender. Samma tagning återkommer när hon är på flykt tillbaka till honom och slutligen finner honom ensam, ruinerad och blind.

 Detta kärleksdrama, som skrevs redan 1847, innehåller en överväldigande stor del av de lidanden som kan drabba en människa: att bli lämnad av sina föräldrar, att bli uppfostrad utan kärlek, att utstå kroppsbestraffning och sadistisk förnedring av lärare, att se sin närmaste väninna dö, att vara helt ensam och fly för sitt liv, att bli sviken av den man älskar, att utstå en mans maktmissbruk, att möta en älskad mans hustru och finna henne galen. Trots alla dessa stigmatiserande upplevelser behåller den intelligenta, kyska och klanderfria Jane Eyre sin svala kärleksfulla närvaro. Hon blir till ett sublimerande överjag som heroiskt vandrar genom berättelsen iförd Askungekläder och stramt flätade frisyrer i en omgivning av spetsar och girlander medan hennes ”mörka syster” sitter innestängd på vinden.  Vacker med sitt långa, mörka hår sensibelt utslaget spökar denna, hennes skuggsida, på nätterna och biter med vampyrtänder Mr Edward Rochesters alter ego i halsen så att han troligtvis dör. Slutligen lyckas denna förföriskt sköna häxa tända eld på hela fastigheten. Händelseförloppet flyter på till synes helt naturligt och avlutas inom ramen av två timmar. Oförskämt härligt, man har inte en lugn stund!

©JANET SVENSSON

Det här inlägget postades i Film, Litteratur och Skrivande och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s