Bokmässan

DSC07804  

En spännande bokmässa är över. Vad som gjorde starkast intryck på mig var mötet med Herta Muller; den späda svartklädda kroppen, de vibrerande ansiktsuttrycken, snabba förändringar på mungipornas hållning, varma ögonkast och närvarande, flödande verbalitet. Minuterna flög iväg medan hon berättade om sin barndomsby i Rumänien, om separationen, om återkomsten och insikten om minnesbilder som etsat sig fast och aldrig lämnat sin ägare. Om livet i exil och om att hitta hem, det hem som hon har i Berlin.

Mario Vargas Ljosa kom tätt följd av en securitasvakt. Han berättade om den förnedrande upplevelsen han haft, för inte så länge sedan, på en bokmässa i Latinamerika, i Argentina, då hans författarkollegor hade skrivit under listor för att få bort honom från talarstolen. Man ansåg att hans politiska idéer var alltför konservativa för att han skulle få tala om sin litteratur. Underligt. Här i Sverige blev det en stillsam debatt i pressen, efter nobelpriset, angående Vagas Llosas kvinnosyn, man ansåg den förlegad, men i övrigt har man inte haft så mycket åsikter om hans, enligt honom själv, politiskt liberala inställning. Han talade om sin nya historiskt influerade bok som handlar om kolonialtiden. DN:s kulturchef Björn Wiman intervjuade Vargas Ljosa på DN, Expressen och Göteborgspostens gemensamma scen.

På DNs öppna kulturscen samtalade också Göran Grejder och Henrik Berggren om sina båda böcker om Olof Palme. Det var en energifylld, koncentrerad diskussion, där Berggren oftast gick i försvarsställning och Greider nästan jämt var på offensiven! Det var en högljudd, hjärtlig stämning. Över huvudtaget tillbringade jag mycket tid hos DN, Expressen och GP. Man bjöd på kaffe dagarna i ända, det fanns bekväma soffor för eftersnack och pauser, frukostbullar som man kunde ta som snabblunch och ett fullmatat program. Ebba Witt –Brattström var en annan pärla på denna scen. Intressanta synpunkter om vårt bildningssamhälle med tydliga pekpinnar och önskningar om att införliva tyska filosofer gav eftertanke. Bengt Ohlssons distinkta och klara verbalitet när han beskrev sin nya roman ”Rekviem för John Cummings”. Viveka Lärn och Åsa Lantz berättade om sina bokproduktioner, visioner och tankar om författarskapet. Jag avslutade söndagen med att lyssna till Birgitta Stenberg som onekligen är en litterär gigant. Jag har aldrig klarat av att läsa hennes böcker men i detta framförande blev det tydligt att hon fört en betydande roll i kvinnokampen. Hennes åsikter är fortfarande till viss del kontroversiella och hon beskrev på ett levande sätt troheten till sina ideal.
 
6185247857 6185224851 6185224935 6185299519 6185275285 6185299601
 
6185275439 6185224817 6185275401 6185299487 6185224905 6185299635

 
På andra platser lyssnade jag bland andra på Kerstin Ekman, Elsie Johansson, Jan Guillou, Andreas Ekströms intervju med Richard Wolf, Anders Fänge om SAKs arbete i Afghanistan. Brutus Östlings fängslande fågelbilder fanns på flera ställen i mässlokalerna. De tre stora pingvinbilderna var strategiskt upphängda invid trappan på väg mot de största föreläsningssalarna K1-3!

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Detta inlägg publicerades i Foto, Litteratur och Skrivande, Utställningar och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s