The Roma Journeys

         
Foto: Joakim Eskildsen
 
Romska resor är en fängslande utställning som hänger till den 4 november på Kristianstads Regionmuseum. Utställningen innehåller sju års fotografiskt arbete bland romer i Ungern, Ryssland, Grekland, Rumänien, Frankrike, Finland och Indien. Fotografen Joakim Eskildsen har rest och dokumenterat tillsammans med sin livspartner, författaren Cia Rinne under åren 2000-2006. De har levt och bott tillsammans med de människor vars liv de skildrar och utställningen ger en genuin känsla av närvaro. Färgfotografierna är måleriska och innehåller ett stort mått av subtil estetik, mycket tack vare Eskildsens vibrerande känslighet för en koncentrationspunkt i bilden, vilken ofta lyser i stark kontrast mot en mer dov och skuggig bakgrund. Förstärkning av polariteterna ljus kontra skugga fördjupar bildens budskap och mening.
 

I boken, med samma namn som utställningen, finns samtliga färgfotografier från utställningen och dessutom en del andra fotografier i svart/vitt. Gunter Grass har skrivit förordet till boken, där han betonar romernas utsatthet och menar att de utgör sinnebilden av det inkarnerade främlingskapet . Grass förespråkar ett Europeiskt medlemskap för romer, att de fritt ska kunna röra sig mellan och över gränser. Där, i resandet, menar Grass, har vi andra mycket att läsa oss av romernas sätt att leva. De intressanta och förtydligande texterna i anslutning till varje kapitel i boken är skrivna av Cia Rinne. Boken är utgiven på Steidl förlag, Göttingen, 2007.

När jag lyssnar till musiken, en CD, som följer med boken, börjar hjärtat bulta och jag måste resa mig från datorn och ta några danssteg för mig själv på köksgolvet. Starka minnesbilder väcks från bilresor som jag gjort tillsammans med min hund Axxe i Grekland, till Makedonien och Trakien invid gränsen av Turkiet. Trummorna, människorna med sina guldkantade leenden, Rodhoribergens siluett, det enkla livet och sången, kaffemetrio i små vita porslinskoppar, stränginstrument, fiol och dans, gatuförsäljarna, tzigerossarma: bulle med lammlever, grönsaker och potatis, getterna, marknadsvimlet, barrträdshonung, musik av säckpipor. Detta får mig att le och längta. Till Xanthi. Agios Paraskevi.

©JANET SVENSSON

TEXT

Detta inlägg publicerades i Foto, Litteratur och Skrivande, Musik, Resor, Utställningar och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s