Anna Bolena

Foto från Wikipedia, föreställande Anna Bolena, okänd konstnär.

En otrolig föreställning. Den direktsända reprisen av Met-operan Anna Bolena av Gaetano Donizetti, visades den 24 oktober på Kino i Lund. Det var första gången som den fascinerande operan spelades på Metropolitanoperan i New York. Anna Netrebko i rollen som drottning Anna Bolena trollband publiken. Hennes motspelare och rival Jane Seymour , sjöngs av Elina Garanca. Hon var den hovdam som blev förälskad i kung Henrik den VIII, vars roll sjöngs av Ildar Abdrazkov, och förtvivlat försökte få kungen på andra tankar när han planerade att döma Anna för trolöshet mot honom.  Det var ett tragiskt kärleksdrama fyllt av spänning som inte lämnade någon i publiken oberörd. Som grand finale avrättades Anna Bolena i Towern tillsammans med sin ungdoms kärlek, den trofaste Lord Richard Percy, Stephen Castelo, sin bror och en av hovpagerna, vilken bar på en obesvarad kärlek gentemot Anna.

 I den historiska verkligheten förlovade sig Henrik VIII och Jane Seymour dagen efter Annas död, därefter gifte de sig och Jane utropades till drottning. Henrik VIII ville däremot inte låta kröna Jane Seymour förrän hon hade fött honom en son, vilket hon gjorde1537. Strax därefter dog hon i barnsängsfeber, på speldagen precis för 474 år sedan.

 I pausen fick publiken, förutom att lyssna på intressanta intervjuer med sångarna, träffa kostymskaparen Jenny Tiramani som visade hur hon sytt och designat de tidstypiska dräkterna till ensemblen.

Anna Bolena är den första i en operatrilogi om engelska drottningar från Tudorperioden, 1485-1603, skrivna av Donizetti som visas på Metropolitan. De övriga ”Donzettidrottningarna” är Maria Stuart och Roberto Devereux.

  ©JANET SVENSSON

TEXT

Detta inlägg publicerades i Film, Musik, Opera och Teater och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s