Brödfrukt

 

    

At the breadfruit tree        Picking breadfruit                Where the breadfruit grow
 
Brödfruktträdet, Artocarpus altilis, tillhör mullbärsfamiljen, Moraceae. Brödfruktträdet är ett gammalt träd som troligtvis växte på Dominica redan för 3500 år sedan. Brödfrukten är en frukt som plockas med hjälp av långa bambustavar och som tillreds som en rotfrukt och kan ätas kokt i soppor eller grillas, se bild. Den färdiggrillade frukten har en smak av bröd med en konsistens av potatis och är mycket god. Brödfrukt innehåller B- och C-vitaminer.
 

                                          

Masked flying fox, bild från Wikipedia                            Roasting and cocking breadfruit

Träden blir ungefär 30 meter höga och har både han och hon blommor. De pollineras av en fladdermusart Masked flying fox, Pteropus vampyrus, som kallas Fruitbat.

I tidernas begynnelse levde krigsguden Ku, vars namn betyder stå upp, högt uppe över det dominikanska berget Morne Diablotins högsta topp. Där hade han ett slott som sträckte sig långt upp i himlen. En dag tog han ett beslut att ändra sitt liv och istället leva bland människorna som farmare. Där nere på marken, odlade han sin jord, mjölkade sina getter och sålde sin frukt på marknaden. En dag mötte han sin älskade Hina, kärleksgudinnan, vars namn betyder ligg ner. Ku och Hina var varandras polariteter i likhet med Yin och Jang inom taoismen, han var himlen och hon var jorden mot vilken de mogna frukterna faller. Ku och Hina levde lyckligt tillsammans och fick många barn. En torka kom till ön och alla hotades av svält. Ku sade till Hina att han kunde rädda dem alla från att dö av svält, men då måste han lämna dem för alltid. När han sagt detta försvann han inför deras ögon och hela hans familj stod i ring runt den plats där de sett honom försvinna och grät. De stod kvar dag och natt och grät och grät tills de slutligen såg en ljusgrön planta komma upp ur den jord som de vattnat med sina tårar. Plantan växte snabbt till ett träd som bar de ljuvligaste frukter. Det var brödfruktträdet som kom till jorden för att Kus familj, deras hundar och alla deras grannar skulle kunna äta gott och vara glada.

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Annons
Detta inlägg publicerades i Djur och Natur, GRÖN HÄLSA, Historia och Mytologi, Miljö och Hälsa och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s