Tahrirtorget

De nya Tahrirdemonstrationerna har idag på morgonen skördat sitt 42 dödsoffer. Det är åttonde dagen som unga revolutionärer kräver att militären överlämnar det Egyptiska styret till en civil administration, en övergångsregering, i väntan på en demokratiskt vald regering.

Den förre fredspristagaren och chefen för Internationella atomenergiorganet, IAEA, Mohamed ElBaradei har sagt sig villig att kandidera som premiärminister.  Återstår att se hur länge Egyptens unga ska åderlåtas innan det sker en varaktig politiskt demokratisk förändring av Kairoregimen.

En bild över två uppslag i dagens Sydsvenskan, bär jag med mig på min inre näthinna. Den visar en pojke i 12-årsåldern som går omkring på torget mellan de vuxna demonstranterna. Över munnen har han ett ljusblått pappersmunskydd, om halsen en alltför lång beige schal och i de båda knubbiga pojkhänderna håller han till synes tomma glasflaskor, en sprite och en pepsicola. Vid närmare kontroll av de båda flaskorna visar de sig vara hemgjorda molotovcocktailar vilka är tänkta att användas i det inbördeskrig som för närvarande råder på Tahrirtorget i Kairo med anledning av protester mot landets militärstyre.  

©JANET SVENSSON

Det här inlägget postades i Filosofi och Politik, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s