Klee och Cobragruppen

Fram till den 8 januari 2012 visas en inspirerande och unik konstsamling av Paul Klee och Cobragruppen på Louisiana, museum för modern konst i Humlebäck, Danmark.

När man kommer in i utställningslokalerna blir man betittad av vilda barn, färgglada fåglar, prickiga fantasidjur, stora långsnablade elefanter, skrattande solar, masker och blå demoner. Det är Klee och Cobragruppen som spelar upp till fest. Kraftfulla paletter med klara färger, linjer, blandteknik, teckningar, träskulpturer, dockor. Man blir lycklig när man möter dessa genuina livsuttryck, speglingar av barnets själslandskap, drömmar och fantasivärld.

    
Målningar av Klee

Paul Klee, 1879 – 1940, var under hela sitt liv hängiven det lekande barnet inom sig. Hans gestaltningar av barndomens händelser, betydelsefulla ögonblick, minnen och starka upplevelser har sin början i bilder som han gjorde i barndomen, när han var mellan tre och tio år. Han beslutade sig för att söka sitt eget sanna uttryck, vända ryggen mot konventionellt bildskapande för att gestalta sitt eget genuina själv.

Cobragruppen var verksam i slutet av 40- och början av 50talet. Gruppen bestod av en samling konstnärer vilka var inspirerade av Klees konst och såg honom som den mästare de ville följa. Konstnärerna kom från Danmark, Belgien och Holland och har, i de omkring 120 verk som visas i utställningen, stark anknytning och likartade uttryck i sin konst som Klee. De önskade ge det inre vilda, ohämmade och okonventionella barnet möjlighet till uttryck. Släppa anden fri!

©JANET HAAPAR

TEXT

Foto: Vikipedia

Detta inlägg publicerades i Konst, Utställningar och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Klee och Cobragruppen

  1. Annicka Widell skriver:

    Älskar Klee. Såg utställning, just på Lousiana, med honom och Kandinski för väldigt många år sedan. Roligt att följa din blogg!! Annicka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s