Klosterkyrkan

Tiden försvinner in under framtidens kant… har Göran Sonnevi skrivit i någon av sina dikter. Den senaste tidens kanter har x2000 som gemensam nämnare mellan Lund-Nässjö-Jönköping-Linköping-Lund till nära och kära möten.

Och så har det varit Lucia. Min väninna Ingrid inviterade mig på Lussebord med god räkmacka, lussebullar, pepparkakor och hemrullade marsipan-chokladbollar, julmust, gott grönt te och glögg. Därefter promenerade vi ut i den fuktiga, milda decemberkvällen till ljudet av Klosterkyrkans, i Lund, storklocka. På väg för att se Luciatåg, lyssna på körsång och själv glädjas åt att sjunga några traditionella julpsalmer.

Klosterkyrkan är tillsammans med Domkyrkan de enda två kyrkor i Lund som finns kvar efter reformationen. Det medeltida Lund hade 27 kyrkor och åtta kloster. Kosterkyrkan var förenat med ett benediktinerkloster vilket hade som officiellt latinskt namn Monasterium sanctae Mariac et sancti Petri Lundis. Klostret var således tillägnat både den heliga Guds Moder och aposteln Petrus. Till klosterkyrkan hade också församlingen tillträde, inte endast de benediktinernunnor som levde där. Klostret var Lunds enda nunnekloster och kallades till vardags för Nunneklostret.

Klostret iscensattes av Lunds då mäktigaste man, ärkebiskop Eskil, på 1100-talet. Eskil fick en uppenbarelse, under sin tid som präststuderande, om att bli klostergrundare. Av denna anledning lät han bygga ett flertal kloster både i Danmark och i Sverige.

Reformationen innebar en katastrof för det religiösa Lund men nunnorna stannande envist kvar och fick förstärkning av andra nunnor från benediktinerorden. De stannade i 70 år efter reformationen.

Klosterbyggnaderna var helt försvunna 1667 men kyrkan lät man stå kvar. Under åren har den renoverats och förändrats från romansk 1100-talskyrka i sandsten, till gotisk 1300-talskyrka i rött handslaget tegel och lär vara en av våra vackraste medeltida gotiska kyrkor.

©JANET SVENSSON

Annons
Detta inlägg publicerades i Historia och Mytologi, Personlig vardag och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Klosterkyrkan

  1. Annicka Widell skriver:

    ljuvliga inre och yttre bilder från Lund. Kära julhälsningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s