Hydroterapi

   

 

Ordet hydroterapi har sitt ursprung i grekiskan där hydro betecknar vatten och terapi behandling. Vattenterapi. Ja. Blodcirkulation och det autonoma nervsystemet påverkas bland annat av hydroterapi. Till hydroperapi räknas alla former av bad som medför kroppsliga förändringar, som tex svettningar, och som påverkar andningen. När jag vistades på Masesgården under julhelgen 2009 använde jag mig dagligen av Kneippbad: jag vadade i gångar med vatten upp till knäna. Vattnet växlade temperatur från varmt till kallt och fötterna masserades genom att botten på dessa badgångar var fyllda av runda stenar. Sebastian Kneipp, som uppfunnit denna cirkulationsbefrämjande badmetod, är också förespråkare av barfotapromenader i daggvått gräs eller i snö! När man badar kallt stiger blodtrycket medan pulsen blir långsammare. Vid högt blodtryck är det därför bäst med växelbad eller att duscha i omväxlande varmt och kallt vatten. Duschningar och bastubad räknas till hydroterapi och är viktiga inom komplementärmedicinen.

Efter badet kan man smörja in sig i väldoftande lavendelolja som är både uppfriskande och avslappnande. Foto efter dagens hydroterapi och vid Paguafloden, Dominica.

©js

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Det här inlägget postades i GRÖN HÄLSA, Hjärt- och Kärlsjukdomar, Miljö och Hälsa och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s