Anna Wahlgren-syndromet

Har just talat med min väninna om Anna Wahlgrensyndromet i slutet av -80-talet och in på -90-talet. Väninnan fick sitt första barn 1987 och min yngsta dotter fick sitt första barn 1990. Båda mammorna använde sig av Anna Wahlgrens Barnaboken som uppslagsbok och orakel. Själv har jag aldrig läst boken, även om jag gett den till den yngsta dottern.

Anna var ett barn av sin tid, det fria sjuttiotalet som var normlöst och experimentellt. Vi kvinnor i -68 generationen bröt helt med och ifrågasatte tidigare generationers kvinnosyn och sökte skapa nya kvinnoverkligheter gemensamt eller parallellt med politiska händelser som Vietnamkrig, Black Powerkamp och Flower-powergenerationens gränslöshet vad gäller droger och sex. Aldrig tidigare i historien har väl sexualitet utövats så fritt och hämningslöst som från slutet av 60-talet tills när aidssjukdom på -80-talet började begränsa människors fria sexualitet.

Att Anna Wahlgren blev ett så stort namn förvånade mig redan då, men hennes handfasta ställningstaganden och beskrivningar av barns behov tillsammans med råd i olika vardagliga situationer blev som en bibel, eller katekes för många nyblivna mammor i en tid av sökande efter struktur och modersidentitet. Nu sker en revolt från en av Annas flickor, Felicia Feldt har skrivit om sina destruktiva upplevelser av gurumamman. Det ska bli spännande att läsa!

Hoppas att Anna kan hålla ut i sin besvikelse över att inte blivit inviterad till samtal om innehållet i boken, att hon kan tillåta dotterns frihet och på så vis ge henne en fair chans att bli självständig – som författare. Nu ska jag gå in på adlibris och beställa Felicia försvann som Svante Weylers förlag gett ut!

©JANET SVENSSON

TEXT

Det här inlägget postades i Litteratur och Skrivande, Pedagogik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Anna Wahlgren-syndromet

  1. Annicka Widell skriver:

    jag såg Felicia i Skavlans program. Som många andra mammor i början av 80-talet hade jag Anna Wahlgrens ”Barnaboken” hemma. minns att jag med lätt skuldkänsla inte gjorde som hon sade. Klarade aldrig att stå utanför dörren och ropa åt mitt barn att inget är farligt. Gick in i stället, vilket jag aldrig ångrat. Enligt Felicia har ju även Anna exponerat döttrarna sexuellt för beundrare” ett fönster öppet, att komma in och ta för sig”. Sa hon i Skavlan , ytterst anmärkningsvärt om det är sant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s