”Inte ruttna ägg!”

I onsdags spreds en upprörande film av en skändande likhandling på nätet. Flera amerikanska soldater med bas i North Carolina, USA, och med tjänstgöring i Afghanistan, urinerade på dödade motståndare. Liken var blodiga och under tiden som soldaterna pinkade på liken hördes glada skratt och utrop.

 Krig föder den här formen av beteenden, sade Stefan Olsson, säkerhetspolitisk analytiker och verksam inom FOI, försvarets forskningsinstitut, i ett program i P1 i gårkväll, där han uttalade sig om det inträffade. Han klargjorde att handlingen är en ofrånkomlig del av krigets natur. Vidare sade Olsson att samma sak kan ha inträffat med våra egna svenska soldater och att de amerikanska soldaterna inte är ”ruttna ägg” på grund av det inträffade. Beteendet upprör men enligt Olsson är likskändning vanligt.

USA har på det bestämdaste tagit avstånd från det inträffade och menar att de soldater som likskändade talibanerna var ”ruttna ägg” och sådana finns i de flesta sammanhang. USAs försvarsminister Leon Panetta fördömer ”i starkaste möjliga ordalag” handlingen.

Jag har med flera inlägg på almabloggen visat mitt motstånd mot Sveriges beväpnade s.k. fredsinsats i Afghanistan. Sedan ett flertal år har SAK, Svenska Afghankommittén, varit verksam bland befolkningen, där de arbetar med attitydförändring, utbildning, civilt bistånd och diplomatiskt arbete. Varför inte slopa deltagandet i den Natoledda Isafstyrkan  och följa Kanadas exempel för att förändra engagemanget i Afghanistan till att bli fredsbevarande insatser med hjälparbetare?

Sök på almabloggen fler inlägg om Afghanistan!

©JANET SVENSSON

TEXT

Detta inlägg publicerades i Filosofi och Politik, Forskning och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Inte ruttna ägg!”

  1. Annicka Widell skriver:

    När man hamnar i krig är personen som utför gärning extremt aggresiv, för att kunna överleva. Befälets uppgift är då att stoppa, fö att förhindra ren ”bärsärkagång”.. Detta är krigsprocesser. Kanske är lärdomen att vi inte skall hamna i krig. Den likskändning som gjordes är begriplig om man ser på vilket obegripligt sammanhang människor hamnat i. Den skall alltid dömas ut, men jag tror inte det handlar om ” ruttna äpplen” utan mer var en människa i aggressivitet kan hamna.

    • almablogg skriver:

      Hej Annicka!Ja, krigssituationer är omänskliga, av den anledningen ser jag ingen orsak till att Sverige skall delta i ISAF-styrkan utan ser hellre att Sverige söker andra vägar för sitt agerande i Afghanistan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s