Nordström på Konsthallen i Malmö

  
6730161799
Malmö Konsthalls stora utställning med Gerhard Nordströms måleri och grafik fick mig att undra över hur urvalet av konst, till den här utställningen, diskuterats. Det blev för mycket av det gröna, tunga, instängda. Buske på buske av samma slags måleri, bortkastade barn. I ett rum samlades jord och kaputmortum, lika kompakt, utan öppningar liksom de judiska porträtten i andra hörnet av lokalen, där installationen med Mozartrelaterade accessoarer tronar tillsammans med Hitlerporträtt. Modlöshet, väntan. Jag möter en ung mamma med sin treåriga dotter framför ett blödande barn, utkastat i det gröna. ”Det är hemskt”, säger flickan resolut, ”jag vill gå,” varpå de springer över trägolvet, ut, ut ur konsthallen!
 

Jag saknade en öppning i utställningen med Nordströms måleri för det levande barnet. Åtminstone en bild med hopp, som man kan ta ungen i handen till och säga, ”se här då, vad tycker du om den målningen?” Utställningen på Malmö Konsthall speglar en alltför entydig och depressiv sida hos Nordström. Det finns också annat måleri; passioner där det rosa-röda tar över, eld och magi över det växande dominerar. Konsthallen förfogar över stora ytor, varför inte låta publiken få del av en mera mångfacetterad Nordström än den vi möter på den här utställningen?

 Gerhard Nordström på Ystads Konstmuseum

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Det här inlägget postades i Foto, Konst, Måleri och Skulptur, Utställningar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s