Vem är Guus Kuijer?

Det åtråvärda Alma-priset har gått till en holländsk författare som debuterade med sin första barnbok 1975 efter att ha skrivit en roman och några kortare litterära verk publicerade i magasin. 1973 blev han författare på heltid. Bokförlaget Opal har lyckats pricka in ytterligare en Alma-pristagare, den tredje, vilket är en intellektuell (läs ekonomisk) prestation med tanke på att pristet har delats ut nio gånger tidigare och då vid flera tillfällen till organisationer.

Vilken är anledningen till att en enskild person ska få en så gigantisk summa som 5 miljoner SEK av svenska skattebetalare? Man ska inte äta upp och tänka på biafrabarnen, men det är en fact att vart tredje barn i Malmö lever fattigt. Nobelpriset torde vara en tillräcklig svensk ekonomisk insats för enskilda personers upphöjande inom den internationellt litterära kultureliten.

Jag tror att Astrid tyckte det var jättebra när Banco del Libro i Venezuela eller Tamerinstitutet på Västbanken i Gaza fick priset. Den formen av kultursatning på barnen anser jag vi ska använda det åtråvärda Alma-priset till. Till organisationer som drivs för att ge barn möjlighet att erövra kultur, litterär eller annan, i avsikt att utveckla  insikten om det globala samhället, demokratiskt tänkande, nyfikenhet och öppenhet inför världen. Då blir Alma-priset det kulturstöd för barn som det var tänkt att vara, då kan man ana att Astrid har ett finger med i spelet.

©JANET SVENSSON

TEXT

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s