Kuddboken

Sei Shonagons bok Kuddboken skrevs eventuellt i slutet av 900-talet medan hon fortfarande var hovdam vid det kejserliga hovet i Kyoto, kanske senare då hon hade lämnat sin tjänst. Boken är en japansk klassiker och delar av den används i skolundervisning för barn. Vibeke Emond har gjort den svenska översättningen som just utkommit på Ellerströms och Monica Braw, japanspecialist, har i dagens understreckare i SvD presenterat detta poetiska, spännande och speciella tusenåriga verk. Understreckaren innehåller en mängd citat från boken, vilka gör mig nyfiken på hela texten och får mig att gå in på Ellerströms hemsida. Boken introduceras hos Ellerströms med början i följande rader: ”På våren – gryningen, när det gradvis ljusnar, himlen så smått klarnar över bergen och purpuraktiga molnslöjor sveper fram.”

Sin poetiska livsnerv hade Shonagon från sin pappa och farfar, vilka båda var verksamma som poeter.  När en man ville tillbringa natten tillsammans med en kvinna vid det kejserliga hovet, var det på sin plats att han lät sända några rader poesi till henne, gärna skrivna på vackert handgjort papper. Om detta berättar Shonagon i kuddboken, under rubriken ”Things That Make One Nervous”. Hennes olika listor över livets nödvändigheter, förargligheter och irritationsämnen finns uppradade i boken som innehåller mer än 1000 sidor på japanska men är reducerad till 163 sidor i den svenska utgåvan.

En vacker bild på Sei Shonagon, där hon målar eller utför kalligrafi, har jag försökt ladda ner från Wikipedia. Ni kan se den där!  

©JANET SVENSSON

TEXT

Detta inlägg publicerades i Litteratur och Skrivande, Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s