Breivik – fascistisk aktivist?

Vetenskapsjournalist och historiker Henrik Arnstad hade igår en debattartikel om Rättegången mot Anders Behring Breivik i DNs Kulturdel.  Breiviks handlande och agerande sätts där i direkt samband med fascistiska ideologier som historiskt florerat i Europa som den tyska nazismen, spanska falangisters rörelser och den italienska Mussolinfascismen.

 En av världens främsta experter på fascism, Oxfordprofessorn och historikern Roger Griffin, anser att Breiviks attentat mot ungdomarna på Utöya är att beteckna som en fascistisk handling. Arnstad påpekar att fascism är en ideologi och inte en sinnesjukdom, Breiviks massmord och hans uppträdande i rättssalen blir med detta synätt ”logiska och begripliga”. Tolkas Breiviks handlande ur detta perspektiv, vilket jag instämmer i, se blogginlägg av 2012-04-18, begriper man hans tillfredsställelse: han har utfört en ideologisk handling som han är mycket nöjd med och vill upprepa när han får tillfälle.

Dessutom får han full medial uppmärksamhet för att sprida sin propaganda. Breivik är nöjd och beredd att ikläda sig martyrrollen och med glädje ta sitt straff, vilket ingår i den fascistiska ideologin.  Än så länge är det Breivik som är segraren.   

©JANET SVENSSON

Det här inlägget postades i Filosofi och Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s