Bildterapi och rituell dans

_DSC2481           _DSC2426 

Under helgen, fredag-söndag, har en grupp målat och dansat med utgångspunkt i den vita, den röda och den svarta klänningen, vilka representerar olika utvecklingssteg i kvinlig identitet och medvetenhet. Under avspänning improviserade jag en text för gruppen om den sumeriska Inannas transformation iklädd de olika klänningarna, med hjälp av text i Maria Bergom Larssons bok Nedstigningen som handlar om den sumeriska myten. Därefter lyssnade vi till shamanistisk musik och efter avslutad meditation målade alla sina upplevelser av att vara kvinna, utifrån vad som kommit upp i dem under avspänningen.

Dag nummer två började vi med rituell dans tillsammans med Irène Stenvatten. Vi dansade Kore/dotterdansen som cirkeldans, dansade de fyra elementen och andra danser influerade av den fornnordiska sejdtraditionen.

På eftermiddagen/kvällen fortsatte vi med bildskapande inspirerade av vad som hänt med var och en under förmiddagens dans. Under avspänning fick gruppdeltagarna meditera över vilka kroppsminnen som fanns kvar av upplevelserna under dansen, vad berörde dansen inom var och en, vilka inre bilder kom fram? Efter att ha lyssnat till Chants and Dances of The Native Americans gestaltades upplevelserna genom bildskapande i ateljén.

Söndagen började vi med procssanalys av samtliga deltagares bilder och upplevelser. Därefter tog dansen vid och vi gick in i den sumeriska Inannamytens kvinnogestalter och Inannas utvalde man. Trötta och mycket tillfredsställda avslutades de innehållsrika dagarna med att vi dansade som dervischer.

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Det här inlägget postades i Bildterapi och Psykoterapi, Dans och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s